Odnosi Pokreta socijalista i Sirize su na putu da postanu neraskidivi. Levica je sama po sebi internacionalna i ne zna za granice.

To posebno važi za mlade ljude, kaže u razgovoru za Danas Bratislav Jugović, direktor Pokreta socijalista, govoreći o sutrašnjoj poseti delegacije grčke partije Siriza Beogradu, čiji je domaćin PS.

Jugović ističe da očekuje da će omladina Pokreta socijalista i omladina Sirize intenzivno sarađivati. U tom kontekstu, poručuje da „mladi dočekuju novo doba u Evropi, a to je doba istinske levice“.

Šta je specifičnost Sirize i kako ocenjujete liderstvo njenog predsednika Aleksisa Ciprasa?

– Levica nema pravo da spava, ona može samo budna da sanja! Energija je reč koja opisuje levicu! Energija je reč koja opisuje Aleksisa Ciprasa! Snaga i harizma koju drug Cipras evidentno poseduje rezultiraće ujedinjenjem levice na Balkanu. Znate, Siriza odbacuje ideju o Evropi kao izolovanoj tvrđavi. Siriza je za regionalnu saradnju, posebno na Balkanu i Mediteranu. Ova partija radikalne levice, hajde da kažem agilne levice, jedina ima snagu da zatalasa u korist običnog čoveka, jedina ima snagu da pokrene mladost u smislu produktivnosti i poleta. Mlade ljude treba izvlačiti iz zavodljive desničarske ideologije.

Kakva je budućnost levice na Balkanu?

– Levica je pre svega na Balkanu sve neophodnija, a još uvek je malo ima. Samo levica može da popuni vakuum nastao krizom ideologije. Neoliberalizam teško može da povrati samopouzdanje ljudima koji žive od svog rada. U Srbiji je jedina autentična levica Pokret socijalista. Siriza je jedina partija istinske levice koja na izborima dominira po broju glasova. Siriza će ujediniti levicu Balkana. To je prirodno.

Napadi samo jačaju Vulina

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin je ovih dana meta brojnih kritika po mnogim osnovama. Kako to komentarišete?

– Ne znam šta kritikuju kod Vulina?! Na čudan način kritikuju njegove stavove da SAD kontrolišu Haški tribunal i da SAD ne oklevaju u pokušajima da destabilizuju zemlju kada nisu zadovoljni onima koji zemlju vode. Napadi će trajati dokle god Vulin bude imao hrabrosti da pokreće teme koje niko drugi nije i neće. Znajući koliko je Aleksandar Vulin hrabar, mislim da napadi na njega neće ni stati, a to će ga samo ojačati. Poručio bih pojedinim dronovima koji ga besmisleno optužuju da Pokret socijalista nema baš uvek vremena da reaguje. Partija raste, prioritet je da osnažimo levicu u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari