Tri miliona stanovnika SR Jugoslavije ima prihode koji nisu dovoljni ni za hranu, što je 28,9 odsto ukupne populacije u Jugoslaviji. Broj bogatih nije viši od tri procenta, a svi drugi stanovnici zemlje s prosečnim primanjima od oko 1.600 dolara godišnje mogu se smatrati siromašnim, jer je svetska granica određena na 4.

Tri miliona stanovnika SR Jugoslavije ima prihode koji nisu dovoljni ni za hranu, što je 28,9 odsto ukupne populacije u Jugoslaviji. Broj bogatih nije viši od tri procenta, a svi drugi stanovnici zemlje s prosečnim primanjima od oko 1.600 dolara godišnje mogu se smatrati siromašnim, jer je svetska granica određena na 4.829 dolara. U analiziranom periodu (1990-1995. godina) u Jugoslaviji je potpuno nestao srednji sloj u koji se do ovog vremena smeštala većina populacije.
– Što je životni standard pojedinaca niži, odnosno što su manje mogućnosti da on zadovoljava svoje potrebe, potrebe za pravilnom ishranom, stanovanjem i odevanjem, ali i obrazovne, zdravstvene, kulturne i druge potrebe, to su mogućnosti da on aktivno učestvuje u društvenom životu manje. U Jugoslaviji siromaštvo tako postaje jedan od osnovnih faktora isključenosti iz društvenog i ekonomskog života – zaključak je istraživača mr Aleksandre Pošarac.
Prema kriterijumu isključenosti iz društva posebno su analizirane najugroženije kategorije stanovništva, nezaposleni, penzioneri i stara lica, kao i izbeglice i druga ratom ugrožena lica.
Prema socioekonomskim kriterijumima najsiromašnije je gradsko stanovništvo koje nema mogućnosti da dopuni porodični budžet iz nekih drugih izvora (poljoprivredna proizvodnja, ili neka oblast tzv. sive ekonomije). Prema rezultatima istraživanja urađenih na osnovu Ankete o potrošnji domaćinstava, koju za svaki mesec izračunava Savezni zavod za statistiku a koja obuhvata 65 najosnovnijih prehrambenih proizvoda, čak 70 procenata ljudi u našoj zemlji nije bilo u mogućnosti da iz redovnih primanja napuni „potrošačku korpu“.
– Siromaštvo je posebno pogodilo porodice s velikim brojem dece, zatim porodice s mentalno ili fizički hendikepiranim članovima, odrasle ili starije osobe bez rođaka, nesposobne da se brinu o sebi, penzionere s minimalnom penzijom, urbane porodice koje su primile izbeglice – zaključuje mr Pošarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari