Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je izjavio da će Savet bezbednosti, u vreme predsedavanja Rusije, koje teče od ovog meseca, na dnevnom redu imati i „praćenje situacije na Kosovu“.
U intervjuu koji juče objavljuje Novije izvestija, kako prenosi RIA Novosti, on je rekao: „Kao prvo, mi ćemo razmotriti novu rezoluciju o borbi protiv terorizma.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je izjavio da će Savet bezbednosti, u vreme predsedavanja Rusije, koje teče od ovog meseca, na dnevnom redu imati i „praćenje situacije na Kosovu“.
U intervjuu koji juče objavljuje Novije izvestija, kako prenosi RIA Novosti, on je rekao: „Kao prvo, mi ćemo razmotriti novu rezoluciju o borbi protiv terorizma. Rusija je bila jedan od inicijatora stavljanja tog pitanja na dnevni red“.
„Zatim ćemo se osvrnuti na situaciju u Avganistanu… Takođe ćemo održati redovnu sednicu o Bliskom istoku, proanalizirati kriznu situaciju na afričkom kontinentu. Razume se, nastavićemo da pratimo situaciju na Kosovu“, kazao je Čurkin.
On je podsetio da je generalni sekretar UN ponovio da „Rezolucija 1244, u kojoj se govori o teritorijalnoj celovitosti Srbije, ostaje na snazi, prisustvo UN na Kosovu nastavlja se u okvirima te rezolucije i nema ni političkog, ni pravnog ni moralnog opravdanja za jednostrano proglašenje nezavisnosti“.
„Ta izjava generalnog sekretara nije naišla na opoziciju ni kod koga od članova Saveta bezbednosti. Rusija će insistirati da pitanje Kosova u Savetu bezbednosti ostane u pravnom polju i da nezakonito instaliranje misije EU ne ometa rad predstavnika UN“, rekao je Čurkin.
On je podsetio da se „u nekim dokumentima EU govori o nekakvom 120-dnevnom periodu“ posle kojeg će misija EU zameniti misiju UN.
„Savršeno je nejasno odakle su oni to uzeli. Ako na neki način i budu pokušali da realizuju tu shemu, onda će to realno biti u protivrečnosti s Rezolucijom 1244 i međunarodnim pravom… Pitanje kako će se misija kretati na terenu jeste njihova lična stvar“, rekao je Čurkin.
„Što se tiče hipotetičkog članstva Kosova u UN, meni se čini da je samo postavljanje toga pitanja izuzetno preuranjeno. Još je moguće pravno razrešenje problema između Beograda i Prištine“, dodao je ruski ambasador u UN.
„Što se tiče formalnosti… odluku o prijemu novih članica donosi Generalna skupština po preporuci Saveta bezbednosti. A pošto su minimum dva člana – Rusija i Kina – protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine, Kosovo jednostavno nema šansi da dobije pozitivnu preporuku“, naglasio je on.
Na pitanje da li je realno pojavljivanje ruskog mirovnog kontingenta na Balkanu, Čurkin je odgovorio: „Takve razgovore nikada i niko u našoj zemlji na zvaničnom nivou nije vodio. Držim se samo onog što je zvanično izjavilo rukovodstvo naše zemlje u odnosu na situaciju na Balkanu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari