Situacija na Kosovu na dnevnom redu Saveta Evrope 1Foto: Bojan Cvejić

Aleksandra Tomić, šef stalne delegacije Narodne skupštine u PS Savetu Evrope i član delegacije Aleksandar Stevanović, učestvovali su u debati o situaciji u Srbiji koja je danas održana na Monitoring komitetu.

Tokom debate o pravima i obavezama Srbije, a i u nacrtu izveštaja, zabeležen je pozitivan napredak Srbije u oblastima pravosuđa, zaštiti manjinskih prava,unapređenju demokratskih institucija i položaja nezavisnih regulatornih tela.

Delegacija PS Saveta Evrope će posetiti Srbiju tokom aprila, dok se usvajanje izveštaja očekuje do kraja godine. Naša delegacija očekuje da će se u novoj rezoluciji preporučiti okončanje monitoring faze i prelazak u post-monitoring dijalog.

„Tokom rasprave sam ukazala na političku stabilnost u našoj zemlji, istakla prioritete i posvećenost nastavku dijaloga sa Prištinom. Od poslanika Saveta Evrope sam tražila podršku za nastavak naših reformi i prelazak u post-monitoring dijalog“ – istakla je Tomić.

Istovremeno, na sastanku Političkog komiteta održana je razmena mišljenja o situaciji na Kosovu i Metohiji u kojoj su učestvovali Marija Obradović i prof. dr Žarko Obradović. Tom prilikom je ponovljen zahtev da naši organi budu uključeni u istražni postupak o ubistvu Olivera Ivanovića. Takođe, ukazano je na težak položaj Srba i ne-Albanaca, permanentnu nestabilnost i visok stepen kriminala i korupcije.

Ukazali smo i na to da Priština nije ispunila niti jednu obavezu iz Briselskog sporazuma, niti pokazuje volju da unapredisaradnju. Šokirana sam bila izjavom poslanice Samoopredeljenja Aide Derguti koja je Olivera Ivanovića označila kao ratnog zločinca povezan sa kriminalnim aktivnostima i vođu paravojne formacije. “ – istakla je Obradović.

Takođe, članovi delegacije su apelovali da konačno počne da radi Specijalni sud za ratne zločine, a inicijativu 42 poslanika kosovskog parlamenta nazvalisu manipulacijom i podrivanje Briselskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari