Parlamentarna kriza makedonskog parlamenta biće razrešena priznanjem nezavisnosti Kosova 22. septembra, potvrdili su za Danas izvori iz albanskih parlamentarnih partija sa kojima je premijer Nikola Gruevski juče imao neformalne sastanke na kojima je pristao na „nezavisnost Kosova, zarad unutrašnje stabilnosti“.

Izvori Danasa u Skoplju navode da je presudna bila činjenica da je „poslušnost“ kabinetu Gruevskog otkazao Imer Seljmani, iz otcepljenog krila Demokratske partije Albanaca (DPA), čovek koji je bio premijerov zamenik u prethodnoj vladi, u kojoj je bila DPA čiji je predsednik Mendus Tači.

– Sasvim je izvesno da će izlaz iz krize vlast u Skoplju postići posezanjem za „adut“ priznavanja Kosova i to će se desiti 22. septembra, a to bi trebalo da doprinese stabilizaciji vlasti u Skoplju, ali i smanjenju tenzija unutar parlamentarnih stranaka, u prvom redu onih albanskih – rekao je za Danas diplomatski izvor isistirajući na anonimnosti.

Isti izvor precizirao je za Danas da su „Evropska unija i Sjedinjene Države nezadovoljne činjenicom da zemlje u regionu Zapadnog Balkana nisu još priznale Kosovo i da će one proći kroz „dodatni politički pritisak“.

– Unutrašnji politički pritisci Albnaca na kabinet premijera Nikole Gruevskog doveli su do situacije da diplomatija u Skoplju pojača svoje pravce delovanja i tu su presudni uticaji ambasadora Francuske, Nemačke, Britanije, Belgije i Holandije koje odavno navijaju za konkretnu odlučnost Skoplja u pravcu priznanja nezavisnosti Kosova – navodi Danasov diplomatski izvor.

Na kabinetu premijera Gruevskog sada je da pripremi ne baš raspoloženo javno mnjenje u Makedoniji da prihvati odluku o priznanju nezavisnosti Kosova. Zauzvrat Gruevski će dobiti „dodatno vreme za pregovore vezane za ime Makedonije u čemu je posebno tvrd stav Grčke“, što dodatno opterećuje funkcionisanje njegove vlade.

Vlast u Skoplju moraće da priznanje nezavisnosti Kosova objavi javno, jer će samo tako „ceo proces biti na insistiranje albanske strane potpuno transparentan“ i „označiti dobru volju u daljoj saradnji sa albanskim političkim partijama koje bojkotuju vladu Grujevskog“.

Građani sa kojima je novinar Danasa razgovarao na ulicama makedonskog glavnog grada „strahuju od moguće albanske euforije“ u slučaju priznanja nezavisnosti Kosova, ali naglašavaju da će to biti prilika da se „pokrenu i druga pitanja važna za budućnost Makedonije“.Građani Albanci smatraju da je to „normalan čin za vlasti u Skoplju i da je to trebalo uraditi odavno, a ne sada pod pritiskom ključnih zemalja EU“.

Diplomatski izvor Danasa u Skoplju navodi da je „prošlo vreme za samostalno odlučivanje o priznanju nezavisnosti Kosova“ te da je „priznanje nezavisnosti Kosova činjenica kojom se obezbedjuje stabilnost u regionu“. Procene iz Skoplja ukazuju da će nakon Makedonije, Kosovo priznati i Crna Gora, a potom i ostale zemlje iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari