Skoro 400 amandmana na izveštaj EP o Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Poslanici u Evropskom parlamentu podneli su skoro 400 amandmana na izveštaj o Srbiji čiji je nacrt napisao Vladimir Bilčik, prenosi danas portal European Western Balkans.

Kako prenosi ovaj portal, članovi poslaničkih grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih predložili su niz izmena kojima se stanje demokratije i vladavine prava u Srbiji kritikuje oštrije nego u Bilčikovom nacrtu, dok poslanici mađarskog Fidesa i deo Evropske narodne partije, u kojoj je Srpska napredna stranka pridruženi član, predlažu pozitivnije ocene rada Vlade Srbije.

Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, predstavio je nacrt izveštaja u novembru. Amandmane, u koje je European Western Balkans imao uvid, poslanici su podneli u decembru, a Odbor za spoljne poslove parlamenta (AFET) glasaće o predlogu rezolucije 4. februara. Parlament bi trebalo da usvoji ovaj dokument u martu.

Ovo je prvi izveštaj o Srbiji od onog koji je Evropski parlament usvojio u oktobru 2018. godine, a nakon izbora za EP održanih u maju prošle godine. Ovim dokumentima Parlament zauzima stav o Srbiji i drugim državama kandidatima, koji utiče na politiku cele EU ka regionu.

Grupa poslanika iz redova liberalne grupe “Obnovimo Evropu”, treće po snazi u EP, kako navode, predlažu da u izveštaj o Srbiji uđu i ocene posmatračke misije ODIHR-a o “bitnim nedostacima” izbornog procesa 21. juna, uključujući pritiske na glasače, medijsku pristrasnost i funkcionersku kampanju.

European Western Balkans piše da ova grupa poslanika, među kojima su Natali Luazo (članica partije predsednika Francuske Emanuela Makrona), Klemen Grošelj (Slovenija), Ilhan Kjučuk (Bugarska) i Petras Auštrevičius (Litvanija) predlažu i novi član u kojem se kritikuju promene bitnih elemenata izbornog sistema (izbornog cenzusa) neposredno pre izbora.

Oni takođe predlažu dopunu člana u kojom se izražava žaljenje zbog odluke dela opozicije da bojkotuje izbore, koja glasi da se “u svetlu nalaza specijalne posmatračke misije OEBS/ODIHR-a, i vlast treba smatrati odgovornim zbog toga što je isprovocirala ovu odluku”.

I liberali i poslanica zelenih Viola fon Kramon podneli su amandman kojim se posebno osuđuje serija napada na poslanicu Evropskog parlamenta Tanju Fajon od strane članova vladajuće partije, njihovih poslanika i ministara.

Predstavnici ove tri grupe podneli su amandmane kojima se još oštrije kritikuje stanje u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i u kojima se traži od vlasti da istraže afere kod kojih postoji visok nivo interesovanja javnosti, uključujući slučajeve Savamale, Krušika, Jovanjice, policijskog nasilja na protestima u julu 2020. i pritiske na organizacije civilnog društva, pre svega istrage o navodnom pranju novca i finansiranju terorizma.

Liberali su istakli i zabrinutost trenutnim nereprezentativnim sastavom parlamenta u kontekstu usvajanja ustavnih amandmana o pravosuđu.

Ceo tekst pročitajte na portalu European Western Balkans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari