Skot: Apsurdne optužbe o učešću službenika SAD 1Foto: Fonet

Apsurdne su optužbe da službenici ambasade SAD učestvuju u organizaciji protesta u Srbiji radi destabilizacije – ovo je izjavio juče Kajl Skot, ambasador SAD u Beogradu, državnoj agenciji Tanjug.

Listovi Alo i Informer objavili su juče da su dva službenika ambasade SAD Solomon Blek i Denis Ibišbegović učestvovali u subotnjoj protestnoj šetnji Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Na pitanje kako komentariše medijske napise da se službenici američke ambasade mešaju u unutrašnje političke događaje u Srbiji, američki diplomata je odgovorio: „Veoma mi je teško da nađem odgovarajuće reči, ali to je totalno apsurdno, netačno i neodgovorno“.

On je dodao da je jedina tačna informacija činjenica da su dva službenika ambasade posmatrala poslednji protest zbog rušenja u Savamali. |Ali, posmatrati nije isto što i učestvovati. Oni su tamo gledali šta se dešava, kako bi preneli našoj vladi, isto kao što su i novinari Informera bili tamo da takođe izveštavaju“, rekao je Skot.

Besmisleno je, naglasio je američki diplomata, na osnovu te činjenice tvrditi da su američki službenici organizovali protest. „Ako ja idem da gledam fudbalski meč, to ne znači da sam trener, golman ili igrač. Ja sam tamo samo da posmatram. To je ista situacija“, slikovito je objasnio Skot. Prema njegovim rečima, takvi tekstovi su krajnje neodgovorni:

„Neodgovorno je, jer je stabilnost ove vlade i ove zemlje i u našem interesu takođe i ne razumem zašto bismo mi želeli nešto drugo“, rekao je Skot. On je ukazao da srpske reforme i evrointegracije Srbije predstavljaju zajednički cilj Vlade Srbije i SAD. Skot je Tanjugu izjavio da je stabilnost srpske vlade i države Srbije takođe u interesu Sjedinjenih Država, i istakao da predstavnici SAD veoma dobro sarađuju sa srpskim premijerom i srpskom administracijom uopšte.

Prema njegovim rečima, sastanci poput jučerašnjeg, kada je Američka privredna komora u Srbiji (AmĆam) organizovala razgovor predstavnika američkih i domaćih firmi sa premijerom Srbije, veoma su korisni, jer je premijer imao priliku da izrazi svoju viziju budućnosti, a privrednici da iznesu primedbe i interese. Vučić i Skot su juče učestvovali u događaju u Američkoj privrednoj komori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari