Skot: Bez promene američke politike o Kosovu 1Foto: N1

Znam da se mnogi u Srbiji nadaju promenama u američkoj spoljnoj politici po pitanju nezavisnosti Kosova, ali nema indicija da će se to desiti, izjavio je danas američki ambasador Kajl Skot i objasnio da se spoljna politika SAD zasniva na interesima zemlje, a ne toliko na tome ko spava u Beloj kući.

Realnost je da nijedan izborni štab, a pogotovo ne Trampov tabor, nije dao nijedan detalj o spoljnoj politici prema ovom regionu i zato nemamo nikakav nagoveštaj kakav će biti pristup, objasnio je Skot. U razgovoru sa članovima Američke privredne komore u Srbiji, Skot je rekao da, međutim, analizirajući Trampovu kampanju nema razloga da se veruje da on planira velike promene u politici prema Balkanu.

Skot je rekao da bi na osnovu svog 35-godišnjeg iskustva u diplomatiji mogao da kaže da se američka spoljna politika ne menja tako brzo i da je osnovni razlog u tome što ona zavisi od interesa zemlje. Ne mislim da se interes SAD tako mnogo menja samo zato što neko drugi spava u Beloj kući, dodao je Skat i naveo da očekuje da se interesi SAD na Balkanu neće promeniti ni kada Tramp preuzme dužnost.

Skot je precizirao da će SAD nastaviti da podstiču stabilnost i pomirenje u regionu, kao i da ohrabruju reforme i nastavak puta ka Evropskoj uniji. U slučaju Srbije to znači da će SAD nastaviti da podržavaju stabilnost i ekonomski rast, kao i da će podržati Srbiji u popravljanju odnosa sa susedima, objasnio je Skot.

Nisam video ništa u Trampovoj kampanji, što bi me vodilo zaključku da on planira promenu politike prema regionu, napomenuo je Skot.

Znam da se mnogi u Srbiji nadaju promeni politike SAD u pogledu nezavisnosti Kosova i drugim koracima u tom pravcu. Nije nemoguće da se to desi, ali nema nikakve indicije u Trampovom štabu koja bi nas vodila ka tome, istakao je Skot. Skot je dodao da je objavljen i jedan lažni intervju u kome se tvrdi da je Tramp izjavio da mu je žao zbog grešaka u prošlosti prema Srbiji.

Američki ambasador je ocenio da Srbija treba da nastavi putem koji se sada kreće i da investitori očekuju stabilnost i predvidljivost u poslovanju. Prema Skotu, srpska vlada treba da ispuni obećanja data u vezi sa reformama u oblasti poreske politike i pravosuđa kako bi se smanjili parafiskalni nameti i stvorili uslovi za efikasniji i brži rad pravosudnih organa.

Još postoji potreba za strukturnim reformama, ocenio je Skot i posebno ukazao na pitanje javnih preduzeća u Srbiji koja zavise od davanja iz državnog budžeta, ali je ponovio da se u osnovi gledano zemlja kreće u dobrom smeru. Skot je rekao da američka strana nastavlja da ohrabruje Vladu Srbije da reši problem velikih javnih preduzeća koja crpe sredstva iz državnog budžeta.

On je napomenuo da je svestan da je to teško i ekonomsko i socijalno pitanje. U sredine koje posebno zavise od tih preduzeća, jer veliki broj ljudi u njima radi, treba privući nove investicije, ocenio je Skot.

Skot je rekao i da bi voleo da u medijima u Srbiji vidi više činjenica i provere podataka, pre nego što se nešto objavi, pomenuvši pri tome pisanja tabloida.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari