Skot: Srbija na pravom putu, brinem zbog brzine napretka ka EU 1Foto: Fonet

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot ocenio je da je Srbija krenula pravim putem, ali da je zabrinut zbog brzine napretka ka Evropskoj uniji i regionalnih odnosa.

„S vremena na vreme se brinem za brzinu tog napretka, mislim da bi ste morali da duplirate napore i krenete još jače napred. Tu pre svega mislim na izveštaje EU o napretku Srbije, kao i na regionalne odnose“, kazao je Skot za Blic.

Skot je ukazao da su poglavlja 23 i 24 od krucijalne važnosti za napredak Srbije ka članstvu u EU, ali da u tim poljima nije video napretka koliko bi želeo i koliko bi želeli građani Srbije.

Dodao je da će SAD nastaviti da se zalažu da Kosovo povuče takse na proizvode iz Srbije i BiH, ali i da Srbija treba da „odigra svoju ulogu kako bi proces dijaloga krenuo unapred“ – da implementira ranije dogovore i razmotri kompromise za budućnost.

Upitan da li veruje da je razgraničenje rešenje za pitanje Kosova, Skot je poručio da rešenje treba da dođe direktno iz Beograda i Prištine.

„SAD, kao i niko drugi, ne bi trebalo da diktiraju kako bi to rešenje trebalo da izgleda“, naveo je on.

Skot je kazao i da bi voleo da američki predsednik Donald Tramp dođe u Beograd, ali da on ne može da predvidi da li će se to i desiti.

„Vreme predsednika SAD je možda najvrednija stvar na svetu“, rekao je Skot kome ove godine ističe trogodišnji mandat u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari