Skot: Značaj vladavine prava 1Foto: FoNet / MOD

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot je ocenio da je vladavina prava od ključnog značaja za privlačenje stranih ulagača i konstatovao da je investitorima potrebno da znaju i veruju da je sistem javnih nabavki transparentan

Da u slučaju pravnog spora mogu da budu sigurni da će sudska odluka biti nepristrasna, pravovremena i sprovodiva.

Time će se postići ravnopravnija atmosfera poslovanja i moglo bi se uvećati investiranje u Srbiju, koja obiluje mogućnostima, ali uključuje i neke rizike, izjavio je Skot za Novu ekonomiju.

Prema njegovim rečima, najbolja marketinška sredstva za privlačenje više investitora su uspešne priče kompanija koje već posluju u Srbiji, zajedno sa transparentnim i povoljnim poslovnim okruženjem.

Kada američke kompanije dođu u Srbiju, vidimo da su poslovi koje nude među najtraženijima. Američki poslodavci generalno cene svoju radnu snagu i donose najnoviju tehnologiju i umeće radnicima, izjavio je Skot.

On je izneo podatak da je ukupan iznos američkih investicija u Srbiji oko četiri milijarde dolara i da kompanije iz SAD zapošljavaju više od 17.000 radnika.

Izvoz Srbije u SAD u prvih devet meseci ove godine iznosio je 176 miliona dolara, što je rast od šest odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, rekao je Skot i dodao: „Naši programi pomoći uložili su više od 325 miliona dolara u aktivnosti Srbije kako bi ojačala ekonomske institucije i privukla strane investicije“.

Skot je Novoj ekonomiji izjavio da Srbija ima visokostručnu i višejezičnu radnu snagu, da se nalazi na raskrsnici velikih tržišta i cena rada je veoma konkurentna.

Status Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji koji uspešno sprovodi reforme takođe šalje pozitivnu poruku o političkoj stabilnosti i ekonomiji slobodnog tržišta. Ako se regionalni odnosi poboljšaju, Srbija bi bila prirodni poslovni centar za investitore zainteresovane za Balkan, rekao je Skot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari