Beograd – Odbor za industriju Skupštine Srbije zaključio je na jučerašnjoj sednici da je neprihvatljivo i socijalno neutemeljeno povećanje cene prirodnog gasa i zatražio od Vlade Srbije da ponovo preispita tu odluku.

 Posle sednice koja je trajala više od dva sata, a kojoj je prisustvovao i ministar za rudarstvo i energetiku Petar Škundrić, takođe je zaključeno da Vlada treba da preispita ulogu posrednika u uvozu gasa i visinu marži i da preduzme sve zakonom propisane mere i kazni odgovorna lica za eventualno učinjene privredne prekršaje. Inače, juče kasno po podne moglo se čuti da će novi direktor Srbijagasa biti Dušan Bajatović, funkcioner SPS.

„Tražimo od Vlade da odloži uvođenje novog tarifnog sistema, a da distributere koji ne budu spremni na to da isključi iz tog sistema. Predlažemo Ministarstvu rudarstva i energetike da Odboru dostavi sve relevantne podatke o podnetim zahtevima za povećanje drugih energenata pre upućivanja na usvajanje u Vladi. Zahtevamo od predsednika Vlade da o svim preduzetim aktivnostima obavesti Odbor u roku od 30 dana“, zaključeno je na jučerašnjoj sednici odbora za industriju skupštine Srbije, koji je sazvan kako bi se saznala istina da li je v.d. direktora Srbijagasa Saša Ilić nezakonito u Moskvi potpisao aneks ugovora o snabdevanju gasa za narednu godinu.

Petar Škundrić, ministar energetike, objasnio je poslanicima da Saša Ilić, v.d direktora Srbijagasa, parafirajući aneks ugovora sa Gaspromom u materijalnom smislu nije narušio bilo kakvu odredbu u vezi sa dosadašnjim načinom rada, niti je prekršio zakon. „Reč je o komercijalnom ugovoru između dve kompanije kojim se rezervišu određene količine gasa za sledeću godinu na zahtev ruske strane. U poslednjem članu tog ugovora stoji da on stupa na snagu kada ga prihvati Upravni odbor Srbijagasa. Pre nego što to učini UO Srbijagasa, Vlada će dati mišljenje i o potpisivanju tog aneksa ugovora, a ukoliko je bilo nekih zloupotreba, ona će i o tome dati svoje mišljenje“, rekao je ministar energetike, dodajući da je stav ministarstva da svi distributeri gasa moraju na isti način da formiraju cenu.

Ministar Škundrić objasnio je i da je određen broj distributera bio u monopolističkom položaju i da ih primena tarifnog sistema dovodi u isti položaj. „Neki će zbog toga morati da prestanu da rade“, rekao je Škundrić i dodao da je cilj ministarstva energetike da se građanima obezbedi stabilno snabdevanje gasom nezavisno od toga da li će neki distributeri raditi ili ne. Srbijagas mora preuzeti na sebe sprovođenje te odluke, ali istovremeno mora da obezbedi i potrebne količine gasa za narednu godinu.

Liberalno-demokratska partija zatražila je od ministra energetike da razmotri pitanje plaćanja posrednika u snabdevanju gasom, jer je provizija Jugorosgasu ravna iznosu poskupljena koju građani Srbije moraju da plate. LDP je ponovo aktuelizovao i pitanje prodaje kontrolnog paketa akcija od 25 odsto Jugorosgasa koji su bili u srpskom vlasništvu. Ivan Andrić, poslanik LDP, rekao je da za to glavnu odgovornost snose Milutin Prodanović, aktuelni pomoćnik ministra energetike, i Željko Popović, bivši generalni direktor NIS-a. Andrić je objasnio i da je NIS maja 2005. godine zatražila od Vlade saglasnost o kupovini 25 odsto akcija Jugorosgasa, na osnovu prava preče kupovine, od Progresgas trejdinga i Beobanke u stečaju. Sa namerom NIS-a bili su upoznati i ministri u prethodnoj vladi Predrag Bubalo, Mlađan Dinkić i Radomir Naumov. Za realizaciju ove odluke bio je zadužen Milutin Prodanović, direktor NIS energogas. Odgovor iz vlade ni nakon osam meseci nije stigao, a nakon toga se pojavljuje Turčin Ali Šen, kako bi u ime Gasproma kupio 25 odsto akcija Jugorosgasa – napomenuo je Ivan Andrić, dodajući da poslanici LDP poseduju sve papre vezane za prodaju dela Jugorosgasa i da je materijal već dostavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova i tužilaštvu.

Poslanici Demokratske stranke zatražili su na toj sednici Odbora da Vlada Srbije utvrdi da li postoje nepotrebni elementi koji su ugrađeni u cenu gasa, ali i to da se do detalja ispitaju okolnosti pod kojim je potpisan aneks ugovora sa Gaspromom o snabdevanju gasom za narednu godinu u vrednosti od 700 miliona evra. Nenad Popović, poslanik DSS, predložio je da Vlada stavi van snage odluku o poskupljenju gasa do 1.maja 2009.godine, a da gubitke od 1, 77 milijardi dinara, na polugodišnjem nivou, koje bi imao Srbijagas nadoknadi država.

Odgovarajući na pojedina Batićeva pitanja, ministar energetike je rekao da ruska strana do sada nije stavila do znanja da odustaje od realizacije energetskog ugovora sa Srbijom i da iz Rusije stižu uveravanja da će u Srbiji biti izgrađen magistralni gasovod. Škundrić je objasnio i da spornu proviziju od 35 miliona evra Jugorosgasu plaća ruska strana, a ne Srbijagas, kako su tvrdili pojedini poslanici, ali je napomenuo i da nije upoznat koji srpski tajkuni imaju udela u Centreksu.

Batić: Koji tajkuni sede u bečkoj firmi

Vladan Batić, poslanik DHSS, upitao je ministra kako je moguće da v.d direktora Srbijagasa Saša Ilić bude istovremeno i potpredsednik Upravnog odbora Jugorosgasa, firme kojoj se plaća provizija za gas od 35 miliona evra za uvoz gasa. On je upitao i koji srpski tajkuni sede u Centreksu, Gaspromovoj firmi ćerki u Beču, kao i to da li će energetski sporazum sa Rusijom ikada startovati . On se pozvao na izjavu predsednika ruske privredne komore u Beogradu, koji je navodno rekao da nije ubeđen da će projekat Južni tok ikada startovati .

 

Naneta šteta u procesu nabavke gasa

„Za aneks ugovora koji je sa Gaspromom potpisao v.d. direktor Srbijagasa Saša Ilić bila je potrebna saglasnost Upravnog odbora, a u uslovima kada sa Rusima pregovaramo o detaljima gasnog aranžmana, bila je potrebna i konsultacija sa Ministarstvom energetike. Osim što to nije obezbeđeno, naneta je i šteta pregovaračkom procesu u kome smo imali nameru da obezbedimo isporuke gasa bez posrednika“, izjavio je juče Mlađan Dinkić. On je na pitanje da li bi, da nije potpisan aneks, Srbija ostala bez gasa preko zime, odgovorio da su konsultacije upravo zbog toga bile potrebne i da je bilo moguće ugovoriti isporuke u naredna dva do tri meseca, dok se to pitanje sa ruskom stranom ne precizira. Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je da je Upravnom odboru Srbijagasa sugerisano da ne donosi odluku o potvrđivanju aneksa ugovora o kupovini gasa dok Vlada Srbije ne razmotri sva pokrenuta pitanja, od formiranja cene do potpisivanja aneksa ugovora o kupovini gasa. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je juče da je enormno povećanje cene gasa još jedna potvrda hronično neadekvatnog odnosa vlasti prema pravima javnosti. R. D.

Nenad Čanak pohvalio Vladu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je juče da poslanici te stranke neće uskratiti poverenje Vladi, jer su zadovoljni odgovorima koje su dobili o poskupljenju gasa, kao i merama koje je vlada preduzela. „Pronašli smo i način kako da se spreči socijalna katastrofa kod potrošača gasa i ja zbog toga moram da pohvalim Vladu da je uspela brzo i efikasno da se suoči sa ovakvim problemom“, rekao lider LSV-a i dodao da su zahvaljujući ovoj stranci pokrenute neke istrage. „Sve što je dosada urađeno, išlo je u korist građana, a činjenica je da računi za gas ove zime neće biti veći u odnosu na prošlu zimu“, pojasnio je Čanak i dodao da je logično da socijalno odgovorna Vlada koju ima Srbija i koju LSV podržava, uradi za svoje građane bar toliko da im se ne obije o glavu „tempirana bomba“ koju je vlada predvođena Vojislavom Koštunicom ostavila svojim naslednicima, zaključio je lider LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari