Skup prijavljen za 13. april, ali ne znači da će biti odobren 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Veliki opozicioni skup koji treba da bude održan u subotu prijavljen je u zakonskom roku i sva potrebna dokumentacija je dostavljena.

Ipak, to ne znači da će on biti odobren, jer postoje indicije da ima pokušaja opstrukcije dobijanja dozvole za okupljanje – ukazuje sagovornik Danasa iz Saveza za Srbiju.

Sagovornik Danasa navodi da je skup najavljen za 13. april već prijavljen, tako da je zakonski rok od pet dana pre održavanja javnog okupljanja ispoštovan. Ipak, naš sagovornik objašnjava da državni organi mogu da zabrane skup i poslednjeg minuta pre njegovog zakazanog početka, kao i da ga ometu na neki od mnogobrojnih načina.

– Mi smo u zakonskom roku prijavili skup za subotu, 13. april, ispred Narodne skupštine, sa početkom u 15 časova. Međutim, mi nemamo nikakve garancije. Pored prijave, dostavljeni su skice i projekti za binu koja će biti postavljena, dakle sve što je od nas traženo – objašnjava naš sagovornik. Montaža bine, prema ranijim iskustvima, mogla bi da dovede do problema u odobravanju skupa, odnosno povodom diskrecionog prava MUP da obavesti organizatore da otkažu skup jer ne ispunjava bezbednosne uslove. Podsetimo, prethodnih četiri i po meseca, od decembra, na protestima nije bilo bine, nego su se govornici obraćali sa „kamiona-šetalice“.

Lider pokreta Dveri i predsedavajući Saveza za Srbiju Boško Obradović izjavio je juče da od nadležnih u Ministarstvu unutrašnjih poslova očekuje poziv na ozbiljan razgovor o tome kako će zajedno omogućiti bezbednost svih građana koji 13. aprila dođu na protest u Beograd i sprečiti provokacije, poput one koju je najavio vlasnik Televizije Pink Željko Mitrović.

– Ako vlast želi provokaciju, poslaće Željka Mitrovića. Ako policija želi mir, ona će zaustaviti Željka Mitrovića na putu do Doma Narodne skupštine i njegov kamion sa ozvučenjem isključiti iz saobraćaja – poručio je Obradović novinarima ispred Višeg javnog tužilaštva.

On je kazao da Mitrović nije dobrodošao na protest pod nazivom „Svi kao jedan“ koji organizuje opozicija, jer je on „oličenje vlasti, a njegov dolazak bi bio najveća moguća provokacija svima koji će se okupiti u subotu“. Obradović je naveo da režim želi da ubaci svoje ljude, među demonstrante, koji mogu da izazivaju incidente.

Komentarišući Mitrovićevu najavu da će pratiti protest kamionom na kome je ozvučenje, Obradović je rekao da se „očito radi o gestu čoveka ozbiljno pomračene svesti“, koji ne zna šta radi, koji je ponižen zato što prošle subote lideri opozicije nisu pristali da učestvuju u njegovom rijalitiju, a ispunili su obećanje da će doći do zgrade Televizije Pink.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari