Ministarka pravde: Neophodna baza podataka protiv terorizma, Srbijagasu još 169 miliona evra 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda (Arhiva)

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da predlog Zakona o Nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma predstavlja realizaciju planirane aktivnosti u Akcionom planu za Pregovaračko poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Obrazlažući predlog zakona poslanicima, Popović je istakla da je borba protiv terorizma jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da uspostavljanje ove baze predstavlja deo opštih napora zemlje na planu unapređenja sistema za prevenciju i borbu protiv terorizma.

„Pristup bazi podataka imaće MUP, Ministarstvo spoljnih poslova, bezbednosno informativna agencija (BIA), Vojno bezbednosna agencija (VBA), Vojno obaveštajna agencija (VOA) i Uprava za sprečavanje pranja novca, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo za organizovani kriminal kao i svi drugi državni organi kojima je pristup neophodan radi izvršavanja poslova u oblasti sprečavanja terorizma“, rekla je Popović. Ona je dodala da je najveći značaj zakona što se obezbeđuje njihova puna saradnja u postupanju.

Rekla je da će nadzor nad zakonom sprovoditi Ministarstvo pravde, a nad obradom podataka Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Predložena zakonska rešenja imaju za cilj da s jedne strane na jasan i precizan način urede procedure pohranjivanja podataka u bazu, njenu sadržinu, pristup podacima njihovo korišćenje i zaštitu sa posebbnim naglaskom na poštovanje međunarodnih standardazaštite ljudskih prava i sloboda, sa druge strane imaju za cilj efikanu razmenu podataka državnih organa nadležnih za borbu protiv terorizma“, obrazložila je ministarka.

Popović je dodala da je druga faza „da nadležni organi u bazu unesu sve neophodne podatke kako bi ona bila funkcionalna“ rekla je Popović i dodala da je zakon u skladu sa evropskom praksom.

Ministarka pravde obrazložila je i predlog da država Srbija pruži „Srbijagasu“ garancije za tri kredita.

Ona je pozvala poslanike da podrže garancije od 66 miliona evra za gasifikaciju Borskog i Zaječarskog okruga, kredit od 28 miliona evra za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac – Vranje, a treća garancija od 75 miliona evra je za kredit radi gasifikacije Kolubarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Beograd – Valjevo – Loznica.

Ukoliko poslanici podrže, država će „Srbijagasu“ garantovati zaduženje od ukupno 169 miliona evra.

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas novu sednicu na kojoj kao prvu tačku dnevnog reda razmatraju Predlog zakona o Nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, koji je podnela Vlada.

Na ovoj sednici biće reči i o Predlogu zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist OTP banke za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća „Srbijagas“ po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu radi gasifikacije Borskog i Zaječarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Paraćin – Boljevac – Rgotina – Negotin – Prahovo.

Srbijagas bi trebalo da dobije državne garancije i po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac – Vranje, a treća garancija je za kredit radi gasifikacije Kolubarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Beograd – Valjevo – Loznica.

Poslanici će razmotriti Izveštaj o radu Komisije za kontrolu državne pomoći za 2020. godinu, kao i Izveštaj o radu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u periodu takođe za 2020. godinu.

Na dnevnom redu je i Izveštaj o sprovedenom monitoringu za 2020. godinu, koji je podnela Kancelarija za javne nabavke i Godišnji izveštaj Komisije za hartije od vrednosti za 2020, koji je podnela ta komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari