Nedimović: Popis poljoprivrede 2023. godine 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će se popis poljoprivrede sprovesti 2023. godine, a da će rezultati popisa biti objavljeni 2024. godine.

Predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije predlog zakona o popisu poljoprivrede Nedimović je rekao da je ovo nastavak priče od pre nekoliko nedelja kada je zbog pandemija kovida 19 odložen popis stanovništva.

„Osnovni razlozi za predlaganje ovog zakona su dobijanje sveobuhvatnog pregleda karakteristika nacionalne poljoprivrede, izrada baze podataka, formiranje statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava kojim se obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja i dobijanje ostalih statističkih podataka koji su neophodni za planiranje na lokalnom, regionalnom i državnom nivou“, rekao je Nedimović.

On je rekao da će popis poljoprivrede biti sproveden po najvišim standardima, i da će moći da se vidi „gde se Srbija nalazi danas u odnosu na pre deset godina“.

Nedimović je pozvao poslanike da podrže i Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovid-19.

Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge i drugi subjekti koji obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost, koji su podneli Fondu za razvoj zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine, o kojima do stupanja na snagu zakona nije odlučeno, navedeno je u predlogu.

Dodaje se da se sredstva mogu koristiti za nabavku obrtnih sredstava i održavanje tekuće likvidnosti, ali ne smeju se iskoristiti za organizovanje igara na sreću, promet nafte ili za proizvodnju i promet robe ili aktivnosti koje su zakonom zabranjene.

Minimalni iznos kredita za privredna društva je milion dinara, a za preduzetnike i zadruge 200.000. Maksimalan iznos za preduzetnike i mikro pravna lica je deset miliona dinara, za mala preduzeća 60 miliona, a za srednja do 100 miliona dinara.

Pred poslanicima je i potvrđivanje finansijskog ugovora kovid-19 sa Evropskom investicionom bankom, za podršku Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije. Reč je o kreditu od 200 miliona evra koji će biti isplaćen u najviše 15 tranši.

Poslanici će do kraja dana razmotriti i listu kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Glasanje o ovim zakonima, kao i o izmenama zakona o sudijama, o visokom savetu sudstva, predsednicima sudova i odluci o izboru republičkog javnog tužioca najavljeno je za 18.30.

Skupština danas o popisu poljoprivrede

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su devetu vanrednu sednicu, na kojoj će danas razmatrati Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine koji je podnela Vlada.

Na dnevnom redu je u utvrđivanje finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovid-19 kao i o potvrđivanju Finansijskog ugovora kovid-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije između Evropske investicione banke i Republike Srbije.

Poslanici će u objedinjenoj raspravi razmatrati i Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.

Poslanici su juče završili raspravu o izmenama zakona o sudijama, Zakona o visokom savezu sudstva i Predlog odluke o izboru Republičkog javnog tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari