Skupština Kosova ponovo bez kvoruma 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Na današnjoj sednici osim poslanika koalicije PAN ne prisustvuju ni poslanici Srspke liste, Alijanse za Novo Kosovo Bedžeta Pacolija, poslanica DSK Teuta Rugova kao i ostale manjine. U sali je prisutno 55 poslanika što znači da nema kvoruma za rad.

Kako javlja RTK, iako nema dovoljno poslanika, sednica je nastavljena.

Adem Mikulovci predsedavajući sednice skupštine, pozvao je parlamentarne stranke na konsultativni sastanak u sredu. On je rekao da je ovo poslednji put da poziva partije na konsultacije. Sastanak će biti održan u sredu u 10 časova. 

Kosovski predsednik Hašim Tači prisustvovao sednici u Prištini i ovo je prvi put da je nakon izbora, došao na skupštinsku sednicu, piše KoSSev.

Predsednik parlamentarne grupe LDK, Avdulah Hoti, kako javljaju mediji u Prištini, rekao je da je za građane „uvreda“ to što izabrani poslanici ne prisustvuju sednici koju je „uredno sazvao predsedavajući“. Istovremeno je pozdravio izjavu Kvinte u kojoj se poziva na formiranje institucija, ali je rekao i to da oni kao koalicija „predviđaju sve mogućnosti za razjašnjenje pravne osnove dva pitanja koja treba da se pošalju Ustavnom sudu“.

Prvo se tiče neučešća i nepredstavljanja kandidata za predsednika Skupštine, a drugo šta se dešava kada predloženi kandidat ne dobije potrebnu podršku, rekao je Hoti, a javio Indeksonline.

Hoti je dodao da, s obzirom na to da se peti put saziva sednica, „ne postoji drugi način“ rešenja ove situacije, već da se pitanja šalju Ustavnom sudu šta bi u ovakvoj situaciji trebalo da se radi.

Ova parlamentarna grupa radi na organizovanju okruglog stola za ostale parlamentarne grupe, uključujući manjine, kako bi se „razjasnila pravna osnova“ i kako bi se „složili o koracima koji treba da se preduzmu“ da bi se odblokirala odluka o tome da se ne formiraju vodeće institucije u zemlji“, piše Indeskonline. „Za ovo treba da postoji konsenzus između parlamentarnih grupa,“ dodaje ovaj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari