Skupština Srbije počela je juče objedinjenu načelnu raspravu o predlozima izmena zakona o zaštitniku građana, slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Državnoj revizorskoj instituciji (DRI). Predlagači ovih izmena su 122 poslanika vladajuće koalicije, a njihovo usvajanje je uslov da Skupština na narednoj vanrednoj sednici ispuni obaveze iz člana 5.

Skupština Srbije počela je juče objedinjenu načelnu raspravu o predlozima izmena zakona o zaštitniku građana, slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Državnoj revizorskoj instituciji (DRI). Predlagači ovih izmena su 122 poslanika vladajuće koalicije, a njihovo usvajanje je uslov da Skupština na narednoj vanrednoj sednici ispuni obaveze iz člana 5. Zakona o sprovođenju Ustava i izabere zaštitnika građana, organe DRI i omogući ostvarivanje prava građana na obaveštenost. Na dnevnom redu drugog vanrednog zasedanja su i predlozi odluka o izboru članova skupštinskih odbora, kao i o utvrđivanju sastava stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama, čime će biti kompletirano konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije.

Šta se menja

Zaštitnika građana bira Skupština na pet godina i to većinom glasova svih poslanika, predviđeno je Predlogom izmena Zakona o zaštitiniku građana. Isto lice može najviše dva puta da bude birano na tu funkciju. Kandidat za ovu funkciju mora da bude diplomirani pravnik sa najmanje deset godina iskustva na pravnim poslovima od značaja za poslove iz nadležnosti koju obavlja, visoke moralne i stručne kvalitete, i iskustvo u zaštiti prava građana.

Izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predloženo je da poverenik za informacije od javnog značaja ima mogućnost pokretanja postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti zakona i drugih pravnih akata.

Izmene Zakona o DRI nalažu da se izbor i nadležnost organa DRI usklađuje sa novim Ustavom. Nadležnost DRI, koja ima pet članova Saveta i predsednika, jeste kontrola potrošnje republičkog budžeta, zbog čega se taj organ smatra za jedan od najvažnijih antikorupcijskih mehanizama u državi.

Rasprava je počela kritikom poslanika opozicionih stranaka na usvojeni dnevni red. Šef poslaničke grupe SPS Ivica Dačić naglasio je da bi dnevni red trebalo dopuniti i izborom poverenika za informacije, guvernera, članova DRI i izborom sudija Ustavnog suda. Poslanik sa liste LDP Vladan Batić zamerio je predsedniku parlamenta Oliveru Duliću zbog načina na koji je zakazao ovu sednicu, navodeći da poslanici nisu blagovremeno obavešteni o predloženom dnevnom redu.
Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić smatra da dnevni red sednice nije u skladu sa Ustavom i Ustavnim zakonom i ocenio je da je usvojeni dnevni red „polovičan“, jer ne predviđa i izbor kandidata na funkcije o kojima je reč. On je za govornicom rekao da je nemoralno počinjati sednicu bez rasprave o Kosovu i Metohiji. Kako je naglasio Nikolić, građani Srbije zahtevaju da se u parlamentu raspravlja i o hapšenju generala Zdravka Tolimira. On je upitao članove Vlade zbog čega kriju da je Tolimir uhapšen u Beogradu.
Na početku sednice konstatovan je prestanak mandata poslanicima Vladeti Jankoviću (DSS), Vuku Antonijeviću (DSS), Nenadu Jankoviću (DS) i Miodragu Đidiću (DS). U polučasovnoj pauzi Administrativni odbor je potvrdio mandate novim poslanicima: Nikoli Laziću i Marku Jakšiću iz DSS i Milanu Stanimiroviću i Slavoljubu Stajkoviću iz DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari