Skupština slobodne Srbije: Telekom da položi račune javnosti 1 Foto: Beta/Milan Obradović

​Skupština slobodne Srbije pozvala je rukovodstvo Telekoma da pod hitno položi račune javnosti zbog nesavesnog trošenja državnog novca, koji se u ogromnim količinama, protivno interesima građana, odliva na različite strane, pa i u medijsku sferu.

Oni su upozorili da je Telekom jedna od najvažnijih poluga kojom vlast i Srpska napredna stranka kontroliše medijsku scenu, novcem ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu plaćaju se podobni mediji koji redovno krše Kodeks novinara Srbije, a Telekomovim novcem Srpska napredna stranka kupila je i dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, krajem 2018. godine, navode u SSS.

Navode da je otvaranjem ove televizije prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, koji izričito kaže da izdavači medija ne mogu biti pravna lica, uključujući i preduzeća, koja su u celini ili delom u državnoj svojini. Telekom bi trebalo da javnosti saopšti i koji je tačno interes kompanije u osnivanju „Euronews Srbije„, ali i da saopšti da li postoje mehanizmi kojima će se štiti nezavisna uređivačka politika ovog medija od uticaja kompanije ili države ili partija na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari