Skupština Srbije jedna od najotvorenijih u regionu 1Foto: Stefana Savić

Na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji u Kijevu pod nazivom -„Izgradnja poverenja građana kroz otvorenost i angažovanje“, delegacija Narodne skupštine Srbije predstavila je dosadašnje rezultate i planove za budući rad na otvorenosti parlamenta.

Dosadašnji rezultati su predstavljeni kroz tri panela.

Na jednom panela Veroljub Arsić, potpredsednik Skupštine srbije I predsednik Odbora za finansije predstavio portal za nadzor nad javnim finansijama i kontrolu trošenja javnih sredstava ,koji je usmeren na stvaranje uslova za veće uključivanje građana u zakonodavni proces i uspostavljanje dvosmerne komunikacije narodnih poslanika sa građanima i civilnim društvom u cilju praćenja i kontrole trošenja javnih sredstava. Aktivnosti kojima se rad Skupštine približava građanima predstavila je generalni sekretar Narodne skupštine Svetislava Bulajić koja je ukazala na postojanje prenosa prenos sednica Narodne skupštine i njenih radnih tela uživo, zasedanja van sedišta i druge primere dobre prakse po kojima je Srbija preuzela primat u regionu.

“Nedelja parlamentarizma, simulacije sednica, mobilni parlament, “zelena stolica“, informativni bilteni Kvorum i Infobil, prenos sednica putem interneta, Portal za nadzor nad javnim finansijama i drugo, samo su neki od mehanizama i alata koje je Narodna skupština uvela kako bi svoj rad približila građanima i omogućila im uvid i direktno učešće u njenom radu. POkazalo se da je Skupština Srbije primer dobre prakse kako u regionu tako i globalno”, navela je Bulajićeva. Ona je govorila i o uključivanju građana i predstavnika civilnog sektora u rad Skupštine kroz učešće na javnim slušanjima u organizaciji parlamentarnih odbora i mogućnost da putem internet stranice postavljaju pitanja, daju predloge i prate prenos javnih slušanja.

Najavljeno je da će u narednom periodu Narodna skupština posebnu pažnju posvetiti većem uključivanju građana u procese donošenja odluka i razvijanju pozitivnijeg stava javnog mnjenja prema Skupštini.

Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić predstavila je dobru praksu i rezultate koje su u svom dosadašnjem radu ostvarile neformalne parlamentarne mreže obrazovane u Narodnoj skupštini: Ženska parlamentarna mreža i Zelena poslanička grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari