Sednica Skupštine Srbije posvećena Kosovu biće održana sutra s početkom u 14 sati, a glasanje o predlogu budžeta za 2008. biće održano, takođe sutra, ali u prepodnevnom delu, u deset sati.
Iako je tokom vikenda Oliver Dulić, predsednik parlamenta, rekao da će sednica o Kosovu biti održana u petak, poslanici opozicije, pre svega, Srpske radikalne stranke, zapretili su u jučerašnjem prepodnevnom delu sednice (na čijem dnevnom redu je bila rasprava o amandmanima na izmene i dopune Zakona o privatizaciji), da će, ukoliko se ukoliko do srede ne bude usaglašena rezolucija o Kosovu i ukoliko tog dana ne bude sednica o Kosovu, opstruirati rad parlamenta.

Sednica Skupštine Srbije posvećena Kosovu biće održana sutra s početkom u 14 sati, a glasanje o predlogu budžeta za 2008. biće održano, takođe sutra, ali u prepodnevnom delu, u deset sati.
Iako je tokom vikenda Oliver Dulić, predsednik parlamenta, rekao da će sednica o Kosovu biti održana u petak, poslanici opozicije, pre svega, Srpske radikalne stranke, zapretili su u jučerašnjem prepodnevnom delu sednice (na čijem dnevnom redu je bila rasprava o amandmanima na izmene i dopune Zakona o privatizaciji), da će, ukoliko se ukoliko do srede ne bude usaglašena rezolucija o Kosovu i ukoliko tog dana ne bude sednica o Kosovu, opstruirati rad parlamenta. Posle toga je predsedavajući Radojko Obradović odredio pauzu kako bi se konsultovao s predsednikom parlamenta, koji zbog Božića nije na poslu. Oko 14 sati, saopšteno je vreme sednice o Kosovu i glasanja o budžetu, dogovoreno u telefonskom dogovoru s Dulićem.
– Opšti interes je da sednica o KIM bude održana što pre, posle povratka naše delegacije iz Njujorka. Svi su bili spremni da se sednica održi kada bude postignut dogovor oko teksta rezolucije. U tom smislu, sreda je bila prvi mogući datum da se ta sednica održi. Ali, očigledno postoji pitanje da li taj tekst može da se usaglasi i da stigne u Skupštinu do srede. Postoji opravdana potreba da tekst bude u najvećoj mogućoj meri usaglašen pre dolaska u Skupštinu, kako bismo ovde imali najveću moguću saglasnost – rekla je novinarima u Skupštini Srbije Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe DS.
Na pitanje kada će doći na red zakoni o lokalnim izborima, Kolundžija je rekla da je „očigledno da smo pod velikim vremenskim pritiskom, a istovremeno postoji i izvesna potreba opozicionih poslanika da ne idemo tempom kojim je moguće ići“.
– Očito ćemo biti u situaciji da moramo da izaberemo prioritet. A, što se tiče DS prioritet je budžet i da zemlja ne ulazi u nelegalno finansiranje, ali važni su i zakoni o lokalnoj samoupravi kako bi bilo moguće raspisati lokalne i pokrajinske izbore u skladu sa Ustavnim zakonom. Nešto od to dvoje moramo da uradimo. I, naravno, važno je da dođe do rezolucije o KIM – kaže Kolundžija.
Radojko Obradović, potpredsednik Narodne skupštine, član DSS, rekao je novinarima u Skupštini da je posle kontakta s Vladom Srbije i predsednikom parlamenta saznao da su juče počele konsultacije ministra za KIM Slobodana Samardžića sa šefovima poslaničkih klubova na kojima bi trebalo da bude usaglašen tekst rezolucije.
– Pokušaćemo da do rezolucije dođemo glasovima svih poslanika. Usaglašavanje ne mora dugo da traje, a ako ministar i šefovi usaglase tekst ranije, onda i sednica može da bude održana ranije – rekao je Obradović.
– Evo, ponedeljak je, a mi pričamo o stvarima o kojima je trebalo pričati pre mesec dana. Očigledno je da je predsednik parlamenta ušao u nekakve kalkulacije svojstvene njegovoj političkoj stranci – DS – po kojima treba usvojiti zakone o lokalnoj samoupravi, a raspravu o KIM, odložiti što duže da ne bi u javnost izašao neki sukob u vladajućoj koaliciji. Očigledno je, međutim, i to da radikale ne možete da prevarite ako se nešto dogovorite i da je poslednji rok o kojem smo se dogovorili za raspravu o KIM – sreda ove nedelje. Uopšte me ne interesuje da li će neko da obavlja nekakve konsultacije, ili ne, ako ne umeju da napišu predlog rezolucije napisaćemo ga mi. Napisao ga je život, zna se tačno šta Srbija treba da uradi i sad samo još da vidimo možemo li da nađemo slogu, da budemo jedinstveni u toj rezoluciji, ili će nekom većinom rezolucija biti doneta – rekao je Tomislav Nikolić, potpredsednik SRS, novinarima u Skupštini.
On je rekao da radikali i dalje ostaju pri tome „da smo bili dobro predstavljeni na sednici SB UN“ i da su izjave koje su posle toga za njih davane apsolutno prihvatljive.
– Mi ćemo samo insistirati na ponašanju posle proglašenja nezavisnosti i čini mi se da su stavovi Vojislava Koštunice takvi da ni on neće imati ništa protiv. Ako je rečeno da nećemo u NATO, ako je rečeno da nećemo da pregovaramo sa EU sve dok ne kaže da Srbija celovita kakva je sada ide u EU, ako kažemo da ćemo razmisliti o tome kako prema državama koje priznaju nezavisnost… pa u čemu se mi onda razlikujemo, onda ostaje samo još da se izjasni još predsednik Srbije i njegovi poslanici – rekao je Nikolić.
Na pitanje da li je bilo konsultacija oko zakona neophodnih za raspisivanje lokalnih izbora, Nikolić je rekao da su u toku konsultacije oko toga da ti zakoni budu doneseni, ali i da sve to mora da sačeka Kosovo i Metohiju.
– Jesu li važniji odbornici ili Kosmet? Zar je važnije ko će biti gradonačelnici ili Kosmet? Valjda Srbija ima neke prioritete. Mi smo spremni da se donesu zakoni o lokalnoj samoupravi i o teritorijalnoj organizaciji, da odredimo rok za raspisivanje pokrajinskih i lokalnih izbora, oni su pokušali da nas prevare da to bude 3. februara, to je apsolutno nezamislivo. To može da bude u martu, aprilu, junu, kad god hoće, ali ne može 3. februara, jer da je neko hteo da raspisuje sve izbore istovremeno da bi uštedeo novac građanima, trebalo je da sve bude 20. januara, opšti izbori u Srbiji, izuzev parlamentarnih, ali ja mislim da će nas iznenaditi i parlamentarni izbori – rekao je Nikolić.
On je naveo da će na Centralnoj otadžbinskoj upravi, radikali predložiti kandidata i za gradonačelnika Beograda, te da ne vidi „zašto to ne bi bio Aleksandar Vučić“. On nije odgovorio na pitanje da li će Maja Gojković biti kandidat radikala za gradonačelnicu Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari