Foto: Stefana Savić

Filipoviski je izjavila je da je Skupština Srbije počastvovana što je bila domaćin konferencije te organizacije na kojoj je učestvovalo pet država i što je imala priliku da predstavi portal za nadzor nad javnim finansijama.

Filipovski je u pauzi prvog dana skupa novinarima u parlamentu rekla da su kolegama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kirgistana, Gruzije i Moldavije predstavljena iskustva Srbije u borbi protiv korupcije, odnosno jačanje kontrolne uloge parlamenta u nadzoru javnih finansija.

Prema njenim rečima, nema države u svetu koja je rešila problem korupcije, radi se samo o modalitetima borbe protiv korupcoije i cilj ove konferencije da unapređujemo saradnju.

Predsednica skupšstinskog Odbora za finansije Aleksandra Tomić rekla je da su članovi tog tela imali priliku da predstave treću fazu projekta koji se sprovodi sa UNDP i Švajcarskom razvojnom agencijom koji se tiče portala za nadzor kontrole javnih sredstava.

„Pored portala, učestvujemo u programu upravljanja javnim finansijama zajedno sa Ministarstvom finansija i Državnom revizorskom institucijom, rekla je Tomić i napomenula da se to reflektuje kroz izveštavanje Evropskoj komisiji posebno kada je reč o stanju javnih finansija i fiskalnoj konsolidaciji. Transparentnost i odgovornosti su stubovi borbe protiv korupcije“, naglasila je Tomić.

Medijima su se obratili i predstavnici Moldavije i Makedonije, koji su impresionirani učinkom Srbije i postojanjem portala za nadzor javnih finansija.

Kopredsednik GOPA Moldavije Botsan Roman rekao je da je njegova zemlja tek na početku i da će joj iskustva Srbije biti veoma korisna, dok je poslanica iz Makedonije Ljiljana Kuzmanovska istakla da njena zemlja nije članica GOPAK, ali da je zadovoljna onim što je čula o portalu i ostvarenju cilja transparentnosti javnih finansija.