Skupštine Srbije i Jermenije jačaju saradnju 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Predsednici skupština Jermenije i Srbije, Ararat Mirzojan i Maja Gojković, potpisali su danas u Beogradu Memorandum dva parlamenta o razumevanju.

Mirzojan istakao značaj skupštinske saradnje u ukupnim bilateralnim odnosima i naveo da poslaničke grupe prijateljstva i odbori mogu da unaprede dosadašnju bilateralnu i saradnju u međunarodnim organizacijama.

Gojković je rekla da danas potpisani memorandum omogućava unapređenje saradnje radnih tela dveju skupština u oblasti spoljnih poslova, ekonomije, obrazovanja i kulture, a i u multilateralnim telima kao što su Interparlamentarna unija, PS SE, PS, OEBS.

Gojković je zahvalila Jermeniji što nije priznala nezavisnost Kosova i što u međunarodnim telima ne glasa protivno interesima Srbije.

Mirzojan je rekao da je mirno rešavanje sukoba jedan od prioriteta spoljne politike Jermenije i da je za njegovu zemlju značajno da međunarodni partneri imaju uravnoteženi stav i podrže dijalog.

Dvoje zvaničnika je novinarima reklo da Srbija i Jermenija imaju „tradicionalno dobre odnose“ i ocenilo da se može unaprediti privredna saradnja, čemu bi mogla doprineti ratifikacija sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije, čija je Jermenija članica.

Istakli su i nedavno uzajamno ukidanje viza za državljane Jermenije i Srbije, i pozdravili otvaranje ambasada u Jerevanu i Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari