Hol Narodne skupštineIlustracija

Pitali smo sagovornike kako komentarišu izjavu Ivice Dačića, predsednika parlamenta, da na ulazu u Skupštinu Srbije još stoje skulpture slovenačkog kneza Kocelja i hrvatskog kralja Tomislava, datu u jutarnjem programu Hepi televizije. Dačić je to rekao, govoreći o poseti predsednika skupštine Slovenije Igora Zorčiča, objašnjavajući da će ga dočekati u zakonodavnom domu, koje još čuva spomenike jugoslovenstva.

Života Starčević, poslanik Jedinstvene Srbije:

Srbija je država sa jako dugom i bogatom istorijom i samim tim sa velikim kulturno-istorijskim nasleđem. Ponosni smo na svaki deo svoje istorije, i moramo ljubomorno čuvati kulturno nasleđe koje su nam preci ostavili. Te dve skulpture su deo naše istorije, deo naše baštine, imaju veliku umetničku vrednost i protivim se bilo kom pokušaju uklanjanja skulptura, spomenika ili obeležja iz ideoloških, nacionalnih ili dnevnopolitičkih razloga. Iz ovoga izuzimam jedino obeležja bilo kog tipa koja su posvećena onima koji su vršili zločine prema našem narodu.

Nenad Makuljević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu:

Moj jedini komentar je da unutrašnja dekoracija Skupštine i program skulptura oslikavaju vreme njenog nastanka i jugoslovenski karakter tadašnje države. Skulpture predstavljaju zaštićenu spomeničku celinu i nikako ne bi smele da budu uklonjene.

Vladan Glišić, samostalni poslanik:

Skupština je građena za Kraljevinu Jugoslaviju, pa je to bio normalan koncept. Spomenike ne treba menjati ili rušiti, već samo konceptualizovati, odnosno objasniti koncept u kome su nastali.

Balša Božović, bivši poslanik Demokratske stranke:

Tačno je, u holu Skupštine Srbije stoje skulpture kralja Tomislava i kneza Kocelja. I treba da stoje. Ta zgrada je zajednička istorija naših naroda. Dugo smo i živeli zajedno koliko smo se malo međusobno poznavali.

Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini:

Od izgradnje ta je zgrada sve doskora imala funkciju zakonodavnog doma višenacionalne države čiji je glavni grad bio Beograd i otuda ta politička simbolika, tih umjetnina. U tom smislu, njima je tamo bilo mjesto više od 80 godina, a i danas je, jer su ove skulpture ostale sastavnim dijelom te prekrasne zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari