Skupštinski Odbor traži od MUP-a izveštaj o navodima o prisluškivanju Vučića 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, na predlog naprednjaka Uglješe Mrdića, zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova da im „u što hitnijem roku“ dostavi izveštaj o navodima o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mrdić je na sednici ovog skupštinskog odbora istakao da članovi odbora ne treba da se o prisluškivanju predsednika informišu iz medija i da bi MUP zato trebalo da dostavi relevantne informacije o tome.

On je, pod tačkom razno, predložio i formiranje Anketnog odbora ili Komisije koja bi utvrdila ko je prisluškivao predsednika, njegovu porodicu i saradnike, po čijem nalogu, ko je sve umešan, ko je dostavio predsedniku informacije o prisluškivanju, ko je bio u toku, a nije ništa preduzeo i slično.

”Prisluškivanjem predsednika Republike ugrožena je i bezbednost Srbije”, ocenio je Mrdić, a njegov stranački kolega Srbislav Filipović podržao je tu inicijativu i istakao da je tema od izuzetnog interesa za javnost.

“Prisluškivanje je napad na instituciju predsednika, a samim tim i na državu. Interes građana je da znaju ko su nalogodavci i ko je podsticao prisluškivanje”, rekao je Filipović i dodao da su članovi tog odbora svakako u obavezi da čuvaju tajnost podataka, a predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković rekao je da je saglasan da postoji potreba da se u što kraćem roku članovi odbora upoznaju sa svim relevatnim informacijama i da treba uputiti inicijativu za organizaciju sastanka na kojem bi MUP podneo izveštaj uzimajući u obzir i da postoje u sudski postupci.

Inicijativi se pridružio i Borisav Kovačević, poslanik PUPS-a koji je prozvao nadležne službe zadužene za kontraobaveštajnu zaštitu da nisu dobro radile svoj posao, jer godinu i po, kako je rekao, znamo da je prvi čovek ove zemlje, najviša institucija, napadnut, a ništa nismo uradili.

Kao bivši član savezne službe državne bezbednosti ocenio je da su službe zakazale.

Podsetio je i na optužbe o prisluškivanju bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, pa potom i na optužbe o prisluškivanju tadašnjeg premijera Vučića.

“Sve je ostalo bez epiloga, osim što su „mediji dizali frku“. Niko nije postavio „krovno pitanje“ – kako je pored Ustavom određenih službi bezbednosti do toga došlo. Imamo Ustavom određene službe za kontraobaveštajnu zaštitu objekata i ličnosti. U usvojenoj novoj strategiji nacionalne bezbednosti nema stvari koje bi mogle da odgovore na aktuelnu situaciju i zato je bitno da Odbor za odbranu i unutrašnje poslove zahteva da se raspravlja o kompletnom sistemu bezbednosti i njegovoj organizaciji”, ocenio je Kovačević i dodao da iza svega ovog stoji jedna ili više stranih obaveštajnih službi.

Skupštinski Odbor traži od MUP-a izveštaj o navodima o prisluškivanju Vučića 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Odbor za novi carinski propis

Skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava podržao je danas Predlog zakona o potvrđivanju Izmene Međunarodne konvencije o Harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe i predložio Skupštini Srbije da ga prihvati.

Radi se o tehničkom propisu koji je važan za sprovođenje carinskih propisa, a koji proizilazi iz obaveze Srbije da, kao članica Svetske carinske organizacije usaglašava svoju nomenklaturu robe sa pravilima te organizacije, rekla je na sednici Odbora, a u ime predlagača, načelnica sektora za carinsku politiku Ministarstva finansija Nadica Pantović.

Predlogom zakona u domaće zakonodavstvo inkorporira se ograničenje u broju prigovora koje članice Svetske carinske organizacije mogu da podnesu na odluke o svrstavanju robe u nomenklature, i to ograničenje predviđa najviše dva prigovora.

Odbor je jednoglasno odlučio da predloži Skupštini Srbije da prihvati predlog tog zakona, a ukoliko bude dobio i podršku većine poslanika u danu za glasanje, stupiće na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari