Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je da, na zahtev Tužilaštva, do daljnjeg prekine suđenje lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, koji se u pritvoru nalazi skoro sedam godina. Prema pretpostavkama političkih stručnjaka, Šešelj bi uskoro mogao da se vrati u Srbiju i ponovo postane aktivan u Skupštini Srbije. Sagovornici Danasa smatraju da će radikali ovu situaciju iskoristiti za dalju opstrukciju rada parlamenta, kao i da bi njegov eventualni povratak smanjio podršku građana SRS-u.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa objašnjava za Danas da uticaj Vojislava Šešelja na građane Srbije nije veliki i smatra da će njegovim povratkom iz Haga SRS više izgubiti nego dobiti.

– Mislim da njegov povratak neće ići u korist SRS-a, jer on već duže vreme nije u Srbiji i ne shvata političku situaciju na pravi način. Sistem u kome je on nekada funkcionisao kao političar više ne postoji – ukazuje Nikolić.

Gledanjem suđenja Vojislava Šešelja oni koji su na njegovoj strani dobijaju potvrdu da je nevin, dok oni koji nisu, misle da se Haški tribunal bruka, dodaje Nikolić i ističe da je prekid suđenja pokušaj da sud dobije na vremenu, „mada mislim da će ga osuditi upravo na onoliko vremena koliko je već u pritvoru“.

– Tribunal ne obavlja svoj posao na najbolji način. Mnogi problemi u njegovom radu su vidljivi i zbog toga im treba vremena da odluče šta će sa Šešeljom – navodi Nikolić.

Na pitanje da li će radikali zloupotrebiti skupštinsku govornicu nakon prekida suđenja, Nikolić kaže da će se to sigurno desiti, ali i da će se boriti za pozicije u svojoj stranci dok Šešelj ne dođe. On dodaje da će i dalje biti opstrukcije i ekscesa u radu parlamenta. Miodrag Radojević iz Instituta za političke studije kaže za Danas da suđenje Vojislavu Šešelju dugo traje što baca senku na rad Tribunala. Takođe, dodaje on, pošto je suđenje prekinuto, odložen je i povratak lidera radikala u Srbiju.

– Ovaj događaj bi mogao da smanji medijsku podršku SRS-u, jer svi znamo kako je Šešelj koristio skupštinsku govornicu da bi se obraćao srpskoj javnosti. Ipak, mislim da će radikali poslušati instrukcije svog predsednika, kakve god da one budu – ukazuje Radojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari