Članstvo Demokratske stranke u Nišu nastavlja “pobunu” protiv odluka Gradskog i pet opštinskih odbora DS da podrže kandidaturu Dragana Đilasa za predsednika stranke. Slična “pobuna” već je počela i među članovima DS u Kragujevcu, a trebalo bi je očekivati i u drugim većim gradovima širom Srbije, rekli su izvori Danasa u ovoj stranci.


Peticiju, kojom se podržava kandidatura Borisa Tadića za predsednika, a niških kadrova Gorana Ćirića i Dragoslava Ćirkovića za potpredsednika i člana Predsedništva DS, za manje od 24 časa potpisalo je 450 od ukupno 5.800 članova stranke u Nišu. Potpisivanje u sedištu Gradskog odbora DS nastavljeno je i juče, uprkos tome što je predsednik tog odbora i bivši gradonačelnik Miloš Simonović preksinoć potpisao “obaveštenje” kojim se eksplicitno “zabranjuje korišćenje” tih prostorija za prikupljanje potpisa, dok se o svemu ne izjasni Organizacioni odbor za pripremu Izborne skupštine DS.

Jedan od organizatora peticije i lokalni funkcioner demokrata Novak Stojanović kaže za Danas da “članovima niko ne može da zabrani da dolaze u stranku i slobodno iznesu stav po svakom pitanju”. On očekuje da peticiju potpiše “najmanje 3.000 članova”.

– Mislim da potpisivanje peticije u sedištu DS u Nišu nije kršenje izbornog postupka. Svaki član DS treba da ima mogućnost da kaže šta misli o ljudima koji bi mogli da vode stranku. Peticija nema pravne posledice, ali je korisna, jer je i te kako važno da se čuje šta misli većina članstva – kaže za Danas šef Organizacionog odbora Marko Đurišić.

Slobodan Homen, član izbornog štaba Borisa Tadića, kaže za Danas da “nije iznenađen” peticijom u Nišu, jer, kako ističe, postoji velika razlika između podrške koju Tadić uživa u članstvu i stava koji zauzimaju neki lokalni funkcioneri.

– Niš kao najveći grad u centralnoj Srbiji daje 150 delegata na Izbornoj skupštini i oni mogu da odluče pobednika, tim pre što odbori iz čitave jugoistočne Srbije “gledaju” u Niš. Ako peticija u Nišu uspe, realno je očekivati da se iste inicijative pokrenu u celoj jugoistočnoj Srbiji. Ovakve akcije bi trebalo očekivati u velikim gradovima u Srbiji, gde postoji dobra organizacija članstva – kaže Homen za Danas, istovremeno ističući da Tadićev izborni štab “ne stoji” iza peticija.

Proceduralna bitka

Miloš Simonović juče nije odgovarao na naše pozive. Prema nezvaničnim informacijama, on je za sinoć zakazao sednicu Gradskog odbora na kojoj će se razmatrati da li je peticija u skladu sa stranačkim procedurama. Dragoslav Ćirković, Tadićev kandidat za člana Predsedništva DS, kaže za Danas da će se, prema njegovim informacijama, peticija potpisivati po mesnim odborima, a da omladinci DS u Nišu obilaze članove i po kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari