Smajlović: Nije fer reći da je RTS kao Pink 1Foto: FoNet / Pres centar Beograd

Stanje u društvu u Srbiji je kao pred hladni građanski rat, ocenila je u Novom danu na N1 novinarka i kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović. Ona objašnjava da je takva situacija u medijima, takav je odnos prema onima koji imaju drugačije mišljenje, ali takav je odnos i među političarima.

„Građani, da se ne lažemo, žele da im neko kaže ne samo ono što misle, već i ono što osećaju i to da im se kaže tonom koji žele. Ne postoji nepristrasna javnost kojoj se obraćamo, pa ona racionalno prosuđuje. Teško je imati javnost koja ne trpi nikoga ko joj kaže nešto suprotno“, rekla je Smajlović govoreći o medijima u Srbiji za N1.

Ona za N1 ističe da posle svega što kažete, a što se nekome ne dopada, bićete izloženi pogrdama ne samo na Tviteru, već i političara, akademika i javnih intelektualaca.  

„Niko ne sme da izađe pred građane i kaže nećemo više u Evropu. Mislim da je dobro težiti biti deo nečeg većeg i jačeg od sebe, ali jeste teško voditi politiku kada stalno pomeraju tu metu, a onda imaju ovde svoje apologete koji stalno ponavljaju da smo bili bolji oni bi nas uzeli. Pa ne bi nas uzeli, taj Makron je vodio kampanju za Evropski parlament na tome da niko neće ući u EU. A opet moraš s njime da se dobro slažeš, ako će on biti glavni političar Evrope narednih godina“, kazala je Smajlović.

„Vidite kakv ja napad na ljude ljude koji odlaze na neke medije. Ja volim da se odazivam i odlazim i na Pink i na TV N1, a to nosi strašnu cenu u javnosti. Ima ta politika ‘što gore to bolje’, ‘ni zrna žita neprijatlejima’, ‘ne možemo mi sa njima da pregovaramo'“, objašnjava Smajlović u Novom danu.

Otud i posrednici Evropske unije u razgovorima između vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

„Ako najtvrđi u opozicji neće da razgovaraju sa Aleksandrom Vučićem, hteće da razgovaraju sa finom evroparlamentarkom Tanjom Fajon, ipak je to neki razgovor“, kaže Smajlović.

Govoreći o nameri evropskih posrednika da vode odvojene razgovore sa vlasti i opozicijom, gošća Novog dana podseća da je nekada pratila slične pregovore između zaraćenih strana u Bosni i Hercegovini uz posredstvo lorda Karingtona.

„Nikada te tri strane nisu znale šta je ona prethodna rekla lordu Karingtoinu, koji je tumačio te poruke. To daje kontrolu strancima i to je zato tako podešeno“, napominje Smajlović.

Prema njenom mišljenju, vlastima je strašno stalo da opozicija izađe na izbore, zbog čega će biti spremni da daju ustupke. Dodaje da opozicija to zna, ali da isto tako čita istraživanja koja pokazuju da javnost nije prihvatila ideju bojkota.

Smajlović smatra da je u društvu mnogo više umerenih građana, nego što bi se stekao utisak čitajući novine i prateći Tviter i dodaje da većina ljudi niti mrzi Vučića, niti mrzi Đilasa, već se opredeljuje od situacije do situacije.

Kada je u pitanju poruka Tanje Fajon i Vladimira Bilčika da izborni dan treba da protektne glatko, Smajlović kaže da ne veruje da će proteći glatko, osim ako opozicija ne bojkotuje izbore pa njeni glasači ne izađu na birališta. Dodaje da, ipak, ne misli da je Fajon na to mislila i da je govorila o situacijia da svi učestvuju na izborima.

„Nije fer reći da je RTS kao Pink“

Govoreći o porukama koje su jedne drugima uputile redakcije Danasa i Radio-televizije Srbije, Smajlović kaže da se u Srbiji politika vodi kroz medije i preko medije, a da su novinari samo malo iznad političara, i napominje da je to dosta bedno.

„Za nas bi bilo bolje da otvoreno razgvaramo. Nije fer reći kako neko može da radi na rts. To je kao reći ‘ja sam bolji čovek od onog ko glasa za nekog drugog'“, objašnjava gošća Novog dana.

Smatra da je potrebno da se na javnom servisu opozicioni lideri ne samo više vide, već više i čuju.

„Naravno, da bi morlao da bude više opozicije i naravno da to nije dobro. Kada se RTS 2011. izvinio zbog huškačke uređivačke politike za vreme Slobodana Miloševića, mi smo tada u UNS-u u rekli da nije dobro kada je zastupljena propaganda ni demokratske vlasti, ne samo nedemokratske vlasti. U svim medijima ima puno propagande. Često zbog neveštih uređivačkih odluka, zaudara na propagandu i kada uopšte ne bi moralo“, kaže Smajlović.

S druge strane, ona ima dobro mišljenje o RTS-u za koji kaže da ne može da se seti kada je bio bolji, iako napominje da je bilo vremena kada je bilo više opozicije.

„Nije fer da se proglasi za Pink zato što je jednom u Dnevniku spomenut Informer“, ističe Smajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari