Iduća sedmica trebalo bi da bude ključna za dogovor o personalnim rešenjima u Vladi Srbije, a do 21. jula znaće se tačan spisak onih koji će biti obuhvaćeni kadrovskim promenama, uključujući javna preduzeća. SNS bi danas, posle sednice Predsedništva stranke, trebalo da izađe sa spiskom od oko 15 funkcionera koji će ostati bez funkcija, dok se odluke SPS i URS očekuju početkom naredne nedelje.


Mada kod naprednjaka niko unapred, pre analize izveštaja o radu svakog ministra ponaosob, ne želi da licitira ko će biti zamenjen tokom rekonstrukcije, gotovo je izvesno da će biti predložena smena Gorana Kneževića (poljoprivreda), Bratislava Petkovića (kultura) i Alise Marić (sport).

Bratislav Gašić, potpredsednik SNS, kaže za Danas da odluka o zameni ministara neće biti laka, jer su u pitanju „stručni ljudi, koji se možda nisu snašli u svojim resorima“. On, međutim, odbacuje mogućnost da će „možda nepopularna, ali nimalo lična odluka o smenama, dovesti do cepanja stranke i odlaska iz SNS nezadovoljnih članova“.

„Tačno je da i dalje vlada stari srpski mentalitet i da je teško pronaći ministra ili direktora koji bi za sebe rekao da je loše radio, ali uz poštovanje objektivnih kriterijuma odluka će biti mnogo lakša“, navodi Gašić i dodaje da sličnu objektivnost u oceni rada članova Vlade očekuje i od koalicionih partnera. On nije mogao da nam kaže koji će model rekonstrukcije biti primenjen, ali poručuje da bi „sa dve ruke glasao da Vučić bude premijer, jer je on najjača figura u Vladi, koja se i sada najviše pita“. „Do toga bi moglo lako da se dođe ako bi Vučić, Dačić i Dinkić, kao potpisnici koalicionog sporazuma, potpisali aneks tog sporazuma“, kaže Gašić za Danas.

Socijalisti odbacuju mogućnost zamene premijera, navodeći da to onda ne bi bila rekonstrukcija, a ne žele ni rokadu svojih ministara sa SNS. Dačić tvrdi da je spreman da zameni jednog ministra, a spekuliše se da je to Milutin Mrkonjić. Đorđe Milićević, portparol SPS, kaže za Danas da će „u sredu, 17. jula, najverovatnije biti održana sednica Predsedništva partije“, na kojoj će se razgovarati o rekonstrukciji.

Predsedništvo URS biće održano početkom iduće sedmice, ali će zaključak biti da su njihova sva tri člana Vlade – Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović zadovoljili u prvoj godini mandata. To nam je indirektno potvrdio i lider URS. „URS neće radi simbola žrtvovati one koji dobro rade, niti će štititi neradnike, ali će analizirati rad svih. Zadovoljan sam Suzanom i Vericom, ali ne i radom pojedinih državnih sekretara i direktora, koji će sigurno biti smenjeni“, kaže Dinkić za Danas, odbacujući mogućnost cepanja njegovog ministarstva na privredu i finansije.

Nakon sednica stranačkih organa uslediće, kako mnogi procenjuju, „teški međustranački razgovori“, koji bi trebalo da budu završeni do 27. jula. Ako ne dođe do dogovara, što većina koalicionih partnera isključuje, rasplet bi se mogao potražiti u vanrednim parlamentarnim izborima.

Šta sa Bajatovićem?

„Niko ne žuri sa smenom direktora JP Srbijagas Dušana Bajatovića, jer moramo da sagledamo šta je interes Srbije kao osnivača tog preduzeća i šta je do sada tamo urađeno. SNS nema lični problem sa Bajatovićem, ali bi uskoro trebalo da bude raspisan novi konkurs za direktora Srbijagasa, i to nakon usvajanja novog statuta preduzeća, koji će biti usaglašen sa zakonom“, kaže za danas naprednjak Bratislav Gašić, predsednik UO Srbijagasa, dodajući da mu nimalo nije prijatno što je na čelu upravnog odbora najvećeg srpskog gubitaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari