Aleksandar Martinović novi je zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije, umesto Gordane Pop Lazić. Izborom Martinovića za drugog čoveka radikala u parlamentu, SRS nastavlja podmlađivanje stranke koje je, kao što je nedavno pisao Danas, pokrenuo lider radikala Vojislav Šešelj.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS, obavestio je juče novinare u parlamentu da će Martinović preuzeti funkciju njegovog zamenika jer se u poslaničkoj grupi „istakao na najbolji mogući način“.

– U svojim diskusijama i nastupima Martinović je pokazao pun kvalitet i mislimo da će na ovaj način doprineti da SRS ostane zapažena u Skupštini – rekao je Todorović i pojasnio da je Gordana Pop Lazić u poslednje vreme konstantno angažovana na terenu i da će nastaviti da obilazi opštinske odbore kako bi SRS „što pre vratila svoje pozicije“.

– Da bismo to postigli potrebno je što više biti na terenu. To smo na neki način poslednjih mesec i po dana preduzeli obilazeći sve opštinske odbore. Na tom poslu se posebno angažovala Gordana Pop Lazić i ona će nastaviti taj svoj posao – rekao je Todorović, koji tvrdi da ove kadrovske promene „nisu toliko značajne da bi trebalo da izazovu neku pažnju, jer je to potpuno uobičajena i normalna stvar u okviru funkcionisanja SRS“.

Podmlađivanje radikala počelo je pre par meseci kada su najradikalnije radikalke Natašu Jovanović, Gordanu Pop Lazić i Vjericu Radetu, počele da zamenjuju mlade, za sada u javnosti nekompromitovane snage Aleksandar Martinović, Marina Raguš, Marina Toman, Dejan Mirović i Boris Aleksić. Prema rečima Martinovića, smena generacija u SRS nije rezultat novih svađa u stranci, već rezultat partijske strategije da se šansa pruži novim ljudima.

– To se pokazalo kao pun pogodak. Za loš imidž stranke najviše je zaslužna negativna kampanja Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića – tvrdi on.

I predstavnici mlađe generacije, kao i one politički stasale devedesetih, tvrde da u stranci nema zle krvi i da je reč o smišljenom planu. Radikali negiraju da je sklanjanje prepoznatljivih kadrova urađeno zbog toga što je njihov lider Vojislav Šešelj nezadovoljan radom vrha stranke i dosadašnjom političkom retorikom. Tvrde da je strategija podmlađivanja dogovorena sa Šešeljem kako bi se popravio loš imidž partije u javnosti i kako bi spremno dočekali nove parlamentarne izbore, koje očekuju u prvoj polovini 2010. godine. Tvrde i da ozbiljne stranke odmah po završetku jednih izbora počinju kampanju za predstojeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari