Snažno pozdravljam sastanak predsednika Srbije i Kosova Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage, za koji verujem da ima veliki simbolični značaj, kao dalji korak u pravcu poboljšanja i normalizacije odnosa Srbije i Kosova, što svi želimo da vidimo, navodi u ekskluzivnoj izjavi za Danas Lusinda Krajton, ministarka za evropske poslove Irske, države koja je u januaru preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji.


Krajtonova ističe da joj je „drago što je taj susret protekao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi“, kao i da su Nikolići Jahjaga „uverili visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton da će nastaviti podršku i posvećenost dijalogu i svojim evropskim agendama“.

– U skladu sa zaključcima Evropskog saveta usvojenim u decembru 2012, Irska ohrabruje Srbiju i Kosovo da u predstojećim sedmicama i mesecima ne štede truda kako bi ostvarili dodatni napredak na svojim evropskim putevima – poručuje Lusinda Krajton.

Čestitka iz Beča

Kako je Danasu ranije izjavio Mihael Špindeleger, vicekancelar i šef diplomatije Austrije, sastanak Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage u Briselu „predstavlja veoma važan korak napred“. „Čestitam i predsedniku Srbije i predsednici Kosova na volji i hrabrosti. Njihov susret jeste znak istinskog evropskog duha, koji znači rešavanje konflikata putem upornog dijaloga“, istakao je Špindeleger u ekskluzivnom razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari