Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić nije isključio mogućnost „rotacije nekih ministarstava SPS i SNS“, iako, kako je naglasio, o tome još nije razgovarano. „Postoji mogućnost da se to uradi, ali to podrazumeva promenu kaolicionog sporazuma“, rekao je Dačić novinarima posle otvaranja nove fabrike „Gorenja“ u Valjevu . Dačić je rekao da se na prvom sastanku posvećenom rekonstrukciji govorilo o ciljevima koje vlada treba da ostvari posle rekonstruisanja, i objasnio da će upravo ti ciljevi biti tema tokom ove sedmice.

Naredne nedelje stranački organi će predložiti personalne promene, a poslednje nedelje jula o tome će biti razgovora u vladi i parlamentu. On je poručio da neće biti „seče knezova“ i nije odgovorio na pitanje ko će od ministara biti zamenjen, istakavši da je najveća odgovornost na šefovima stranaka koje čine koaliciju.

Iako se na prvom zvaničnom sastanku lidera vladajuće koalicije nije razgovaralo o imenima ministara koji će biti promenjeni u rekonstrukciji vlade, postignut je načelan dogovor da SNS, SPS i URS zamene mesta u pojedinim ministarstvima, saznaje Kurir.

– Iza proklamovanja novih ciljeva vlade, što je prvi korak u rekonstrukciji, krije se u stvari rokada i zamena resora. To znači da će socijalisti dati naprednjacima svoja tri resora, naprednjaci će ustupiti socijalistima svoja tri, a URS će jedno ili dva ministarstva zameniti s koalicionim partnerima.

Iz ove razmene izuzeto je Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Ministarstvo odbrane. URS će, gotovo je izvesno, dati resor privrede naprednjacima – objašnjava izvor Kurira. Iako se nisu dogovorili o detaljima u vezi s kadrovskim rešenjima, prema ovoj kombinatorici, Dačić će se odreći ministarstva prosvete, saobraćaja i zdravstva, za koje su vezivane brojne afere.

– S druge strane, SNS bi ustupio resor kulture, sporta i prirodnih resursa. Postoji mogućnost da ministarku sporta Alisu Marić zameni Branko Ružić, dosadašnji šef poslaničkog kluba SPS i potpredsednik Partizana. Naslednik ministra kulture Bratislava Petkovića mogao bi biti i član GO SPS Srđan Dragojević. Slavica Đukić Dejanović bi, ukoliko ostane bez fotelje, otišla za našeg ambasadora u Portugalu, dok bi se Obradović bavio strankom, ali bi se posvetio radu na Megatrendu, gde bi ga verovatno imenovali za dekana.

Dejanovićevu bi mogao da zameni naprednjak Gradimir Dragutinović, predsednik saveta za zdravstvo ove stranke. Naprednjaci bi na mesto ministra prosvete mogli da postave poslanika Ljubišu Stoimirovića, dok bi privredu preuzeo Žarko Milisavljević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, s kojima SNS ima potpisan koalicioni sporazum – nabraja izvor Kurira.

URS bi dobio Bačevićevo ministarstvo prirodnih resursa, a ministarsku fotelju mogao bi da preuzme Vlada Ilić, dok bi građevina i saobraćaj bili spojeni, a vodio bi ih Velimir Ilić. Socijalisti će Novici Točnevu, koji je sve nezadovoljniji radom u stranci, ponuditi mesto državnog sekretara u ovom ministarstvu, dok bi Milutin Mrkonjić bio imenovan za pomoćnika ministra zaduženog za Koridor, a Vladimir Zagrađanin za direktora „Dunav osiguranja“.

Vlada bi ove nedelje trebalo da izađe s imenom osobe koja će biti glavni pregovarač u razgovorima sa EU. U igri su Tanja Miščević i sadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja, s jedne strane, ima političku težinu i čovek je od poverenja vicepremijera Vučića, a s druge strane, nije klimoglavac, kako je Vučić okarakterisao pojedince koji imaju kontakte sa zvaničnicima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari