SNS nema interes da se tema Savamale pokrene pred kampanju 1Foto: Milorad Đurovic

Potencijalno rešavanje slučaja rušenja u Savamali ne bi išlo u korist vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci pred beogradske izbore, složni su u oceni sagovornici Danasa.

Oni takođe smatraju da je lanac krivice toliko dugačak da je prosto nemoguće očekivati zvanične optužnice i privođenja, jer je evidentno slučaj zataškan od samog državnog vrha i objavljivanje istinitih informacija značilo bi potvrdu da je država tog 25. aprila zažmurila na zločin suspendovavši sebe samu.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd u izjavi za Danas kaže da je uveren da vlastima ne odgovara skorije rešavanje te afere iz prostog razloga što veruje da je ceo vrh države i Beograda duboko uključen u slučaj.

– Davno smo prešli taj trenutak kada su oni mogli da žrtvuju nekoga od svojih piona. U zataškavanje tog slučaja uložen je ogroman napor države, u tome je učestvovalo pravosuđe, policija i gradska vlast. Oni mogu da probaju da okrenu čitavu priču u svoju korist, ali građani će ih kazniti na izborima. Mi moramo da insistiramo na krivičnoj odgovornosti svih onih koji su uključeni ne samo u rušenje u Hercegovačkoj, već i u planiranje i organizovanje, ali pogotovo u zataškavanje tog zločina – poručuje Lazović.

Politikolog Boban Stojanović takođe smatra da se slučaj Hercegovačka neće rešiti pre izbora u Beogradu, odnosno, kako kaže, neće se rešiti dokle god je SNS na vlasti.

– Rešenje ovog slučaja značilo bi priznanje da je gradski vrh, ali i policija umešana u rušenje. To nikako ne može da im ide u prilog. Praktično bi priznali nezakonite radnje i partijsku, odnosno ličnu vlast i policiju, kao i praktično suspenziju države. To nije samo „žrtvovanje“ Siniše Malog, već velikog niza visokih funkcionera i praktično cele vlasti na čelu sa SNS. Čak mi deluje da ne mogu nikoga drugog za to da optuže i osude, tako da verujem da će slučaj biti „u fioci“ dok god se vlast ne promeni – ocenjuje Stojanović za Danas i dodaje da je moguće u ovom slučaju očekivati samo političku odgovornost, ali nikako i krivičnu.

Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo, kratko je rekao da se ceo taj slučaj nalazi u dubokom mraku, i da zbog toga postoji duboko nepoverenje prema državnom aparatu.

– Da li će se on rešiti pre ili posle izbora nisam siguran, a što se mene tiče, meni je svejedno – kaže naš sagovornik.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, skeptičan je po pitanju skorijeg rešavanja situacije koja traje već više od godinu dana, jer smatra da bi to bio rizičan potez vlasti u trenutku kada je tema rušenja u Savamali na zalasku.

– Pokretanje ove teme predstavljalo bi rizik jer bi ona obuhvatila potencijalno neke važne ljude vezane za SNS i za sam Grad. Savamala je i dalje živa medijska tema oko koje mogu da se okupe opozicioni glasači i mislim da bi takođe bio veliki rizik da se ta tema sada ponovo otvori – ocenjuje Klačar i dodaje da je trenutni potencijal Savamale kao medijske teme sada mnogo manji nego pre godinu dana.

– Srpska napredna stranka je našla način da komunikacijski zatvori tu temu uspevši da je odvede u drugi plan. Oni su taj proces i sav teret prebacili na Tužilaštvo, a ljudi koji su protestovali protiv tog slučaja su izgubili energiju da iznova okupljaju ljude. Mislim da je nepotreban rizik za SNS da neku temu koja nije aktuelna sami podignu uoči izborne kampanje. Oni će se verovatno truditi da, kao i u slučaju Vulina ili ranije Siniše Malog, komunikacijski svojim državnim i stranačkim resursima tu temu „zatvore“ – zaključuje za Danas direktor Cesida Bojan Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari