Najviše prostora u medijima po pitanju borbe protiv korupcije zauzima Vlada Srbije i Srpska napredna stranka (SNS), a u značajno manjoj meri su pozitivno predstavljena antikorupcijska tela i žrtve korupcije, rekao je danas glavni analitičar Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović.
„Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, kao neko ko vodi borbu protiv korupcije u Srbiji, dominira u medijima po tom pitanju što nije dobro jer mediji moraju biti kritični i analitični, a prevelika pažnja medija prema jednoj stranci vodi u kampanju“, rekao je Gavrilović na predstavljanju istraživanja o izveštavanju medija o borbi protiv korupcije.

On je dodao da su u pojedinim medijima od novembra do decembra 2013, kada je istraživanje sprovedeno, najčešće negativno po pitanju korupcije predstavljena lokalna vlast, posebno u Beogradu.

„TV Pink se isticala u stavljanju predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa kao i uprave grada Beograda u negativan kontekst“, rekao je Gavrilović.

Gavrilović je kazao da se često dešava da se osumnjičeni i optuženi u medijima predstavljaju kao da su već krivi.

„Veliki je problem što su mediji uglavnom informativno izveštavali o borbi protiv korupcije dok je analitičkih tekstova bilo jako malo i izveštavanje se zasniva na zvaničnim informacijama dobijenim od institucija bez dodatnog produbljivanja i istraživanja“, rekao je Gavrilović.

Projekat monitoringa izveštavanja realizuje BRIODI u saradnji sa Slovačkom organizacijom koja se bavi monitoringom medija MEMO 98.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari