Ono o čemu se do juče samo spekulisalo, moglo bi da postane realnost – vladajuću koaliciju, sa ukupno 133 poslanika, činiće SNS, SPS i URS. Demokrate, idu u potpunu opoziciju, u kojoj nisu bile još od 2004. godine. Tamo će im društvo praviti LDP. Ovakav razvoj situacije potvrđen je Danasu iz više izvora u svim navedenim političkim strankama. Ipak, svi sagovornici našeg lista takođe upozoravaju da „još nije sve gotovo“ i najavljuju rasplet do kraja vikenda.

„U toku su intenzivni pregovori SNS, SPS i URS, u kojima učestvuju lideri tih stranaka Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić. Programski principi su manje-više dogovoreni, a teme razgovora su i konkretna kadrovska rešenja“, navode izvori Danasa. Spekuliše se da kostur trojnog dogovora predviđa da Dačić dobije mesto predsednika Vlade Srbije, a da potpredsednici budu Vučić, koji bi bio i ministar unutrašnjih poslova, i Dinkić, koji bi vodio Ministarstvo ekonomije. Jorgovanka Tabaković, (doskorašnja) kandidatkinja SNS za premijerku, bila bi guvernerka Narodne banke Srbije.

Vladajuću većinu u Narodnoj skupštini činila bi 73 poslanika koalicije oko SNS, 44 poslanika saveza SPS-PUPS-JS i njih 16 iz URS.

Ipak, kako nam je rečeno iz više izvora, ovakav raspored snaga na čelnim pozicijama u vladi nije garantovan. Važna tema pregovora je mesto direktora BIA, koje žele i naprednjaci i socijalisti. Takođe, ona stranka koja bude dobila resor policije, neće moći da vodi Ministarstvo pravde.

O svemu ovome, kao i o programskim načelima buduće koalicije, pregovarači SNS, SPS i URS razgovaraće i tokom vikenda. „Za dva, najviše tri dana biće poznato da li smo se i o čemu dogovorili. Vremena za gubljenje nema“, rekli su Danasu sagovornici iz vrha SNS.

Na pitanje našeg lista da li je tačno da su spremni za dogovor sa naprednjacima i socijalistima o zajedničkoj vlasti, iz vrha URS kažu da je tačno da se pregovara, ali ističu da „još ništa nije gotovo“. Podsetimo, lider URS Mlađan Dinkić izjavio je u toku izborne kampanje da „nikada i ni po koju cenu“ neće praviti koaliciju na republičkom nivou sa SNS.

Upitani zašto su promenili stav, jedan od Dinkićevih savetnika nam je rekao: „A kako je bilo posle izbora 2008, kada su vladu napravili DS i SPS, koji su pre toga u kampanji bili najveći neprijatelji? Svako mora da proguta svoju žabu. Ako se dogovorimo, a to uopšte nije sigurno, i Dačić će morati da napravi neki veliki kompromis, kao i Vučić.“

TADIĆ IPAK SPREMAN DA PRISTANE NA DINKIĆA?

Ostaje otvoreno pitanje da li su informacije o dogovoru socijalista s naprednjacima zapravo Dačićevo pozicioniranje prema DS, kako bi za sebe i svoju partiju dobio što više u koaliciji s demokratama. Sagovornici Danasa iz DS kažu da je lider SPS već suviše podigao svoj ulog. Dačić je od Borisa Tadića zatražio mesto premijera, a ako ovaj na to ne pristane, tražiće nerealno veliki broj ministarstava. Tadić je, uz potpunu podršku vrha DS, glatko odbio taj ultimatum SPS.

Nakon što su juče rano po podne Beogradom prostrujale informacije o novoj vladajućoj koaliciji, uže Predsedništvo DS održalo je vanrednu sednicu, i to, kako saznaje Danas, u Tadićevoj rezidenciji u Užičkoj ulici na Dedinju, a ne u centrali stranke u Krunskoj ulici, kako bi se izbegli novinari.

Kako je saopšteno posle sastanka, DS je „na sednici užeg Predsedništva razmatrala situaciju u vezi sa formiranjem Vlade Srbije i zaključila da treba da intenzivira pregovore o pravljenju programske vlade zasnovane na odgovornoj ekonomskoj politici, borbi protiv siromaštva i borbi protiv korupcije, sa ciljem da ta vlada bude stabilna i podržana od široke većine u Skupštini Srbije“. Iz DS poručuju da će održati dodatne konsultacije o formiranju vlade sa koalicijom SPS-PUPS-JS, LDP i URS.

Iako deluje da je Tadić rešen da po svaku cenu napravi vladu, pa čak i s Dinkićem, kojeg je do juče odbacivao, stvari se „na terenu“ čine drugačijim.

Kako su Danasu izjavili saradnici više ministara iz redova DS u vladi Mirka Cvetkovića, iz centrale demokrata juče je u ministarstva stigla instrukcija – „počnite da se pakujete, gotovo je“. Pomenuto „pakovanje“ podrazumeva da ministri i njihovi najbliži saradnici počnu da iznose svoje lične stvari, ali, kako se spekuliše, i da se uništava ona vrsta poverljive dokumentacije koja ne sme da padne u ruke njihovim naslednicima iz SNS.

VUČIĆ: SVE ĆE SE ZNATI DO PONEDELJKA

V. d. predsednika SNS Aleksandar Vučić pozvao je, inače, juče SPS da započnu zvanične razgovore o formiranju nove vlade. „SNS poziva SPS da krenemo u razgovore o formiranju vlade. Smatramo da Srbija nema vremena za gubljenje“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je dodao da očekuje da će u narednih nekoliko dana biti jasno koje političke partije će formirati vladu. „Vlada neće biti formirana za četiri dana, ali mislim da bi se do ponedeljka moglo znati koje političke stranke bi mogle da učestvuju u njenom formiranju“, rekao je Vučić.

Potpredsednik SPS Žarko Obradović izjavio je ranije juče da je problem u pregovorima o novoj vladi sa DS ekonomski program, kao i da je bolje formirati kvalitetnu vladu nego žuriti i formirati bilo kakvu.

Politički analitičari, koji su nisu želeli zvanično da komentarišu vest o dogovoru SNS, SPS i URS, kažu za Danas da „u ovim okolnostima nijedna od opcija koje bi činile vladu nije nemoguća“. „Sve mogućnosti su u igri imajući u vidu smanjen manevarski prostor kada je reč o vladi koju su dogovarali DS i socijalisti. Očigledno je da posle predsedničkih izbora ova opcija nije dobila političku potvrdu i istovremeno je izgubila politički kredibilitet, jer se ništa konkretno nisu dogovorili“, napominju naši sagovornici.

Ipak, kako kažu, vlada u sastavu naprednjaka, socijalista i URS predstavljala bi rizik što se tiče SNS i SPS, „zbog negativnog statusa Mlađana Dinkića u očima njihovih birača“. Ukoliko se vlada i formira u ovom sastavu, to bi bila „apsolutna smena demokrata sa vlasti“, ističu dobro obavešteni sagovornici našeg lista.

PRIBIĆEVIĆ: BILA BI I TO EVROPSKA VLAST

Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Nemačkoj i saradnik Instituta za društvene nauke, kaže za Danas da je vlada SNS-SPS-URS „vrlo realna opcija“, ali da ostaje da se vidi da li će biti postignut takav dogovor, jer „mnogo toga zavisi od političkih i kadrovskih pitanja“.

– Mislim da je značajno to što sve navedene grupacije zastupaju proevropske ideje i da bi Zapadu bilo po volji što je Mlađan Dinkić deo vlasti, odnosno njihova vlada bila bi legitimna, ali i dalje postoji mogućnost da se Ivica Dačić prikloni demokratama – smatra naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, vlada koju bi formirali naprednjaci ne bi „dramatično promenila spoljnu politiku, iako bi trebalo očekivati izvesne izmene“.

– Činjenica je da Zapad strahovito brzo gubi interesovanje i za Srbiju i za region u celosti, što će se, svakako, odraziti i na spoljnu politiku buduće vlade, ali svaki zaokret od EU prema Rusiji bio bi protivan volji birača, jer je 93 odsto građana na izborima podržalo stranke proevropske orijentacije – upozorava Ognjen Pribićević.

Šta sa Palmom, Verkom i Majom Gojković?

Ostaje nedoumica da li su koalicije koje predvode Dačić i Dinkić potpuno jedinstvene oko paktiranja s naprednjacima. „Nije to tačno“, glasi odgovor lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme na pitanje Danasa da li će savez SPS-PUPS-JS da pravi vlast sa SNS. S druge strane, stranka Zajedno za Šumadiju (Veroljub Stevanović), koja na listi URS od ukupno 16 poslanika ima tri mandata, bliska je DS-u, a razgovore s demokratama ovih dana imala je i Maja Gojković, čija Narodna partija ima dva mandata na listi „regiona“.

DS: Hoćemo vladu s velikom podrškom

Situacija je pod kontrolom i očekujemo da se do ponedeljka, 18. juna napravi konačan dogovor o novoj vladajućoj koaliciji koju bi činili DS, SPS, LDP i URS, rekao je Danasu izvor iz najužeg vrha demokrata. Naš sagovornik objašnjava da je Predsedništvo DS na jučerašnjem sastanku odlučilo da potencijalnim koalicionim partnerima „uputi ponudu koja se ne odbija“, a koja se zasniva na stvaranju stabilne vladajuće većine, koju bi činilo više od 150 od ukupno 250 poslanika u Skupštini Srbije – 67 iz koalicije oko DS, 44 iz SPS-PUPS-JS, 19 iz Preokreta, 16 iz URS, petoro iz SVM i dva iz SDA. Istina je da radije ne bismo uzimali Dinkića, ali je u interesu stabilnosti buduće vlade da ima što širu podršku u parlamentu, kaže Danasov sagovornik, iznoseći procenu da će sve biti precizirano, uključujući raspodelu resora, u narednih par dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari