SNS:Radulović u ulozi Aljbina Kurtija 1Foto: Fonet

Sednica Skupštine Srbije i danas je, nakon pauze od petka kada je rasprava prekinuta jer je bila na ivici fizičkog obračuna, nastavljena u istom maniru, uz negodovanje opozicije, reklamiranje poslovnika, isključivanje mikrofona.

Zbog izjave premijera Srbije da je nasilje u parlamentu moguća najava kvroprolića na ulicama, šef poslanika DS Goran Ćirić zatražio je odgovor ko to priprema takav monstruozni scenario i zatražio hitnu sednicu skupštinskog kolegijuma. Maja Gojković, predsednica parlamenta, odgovorila je da pokušava da zakaže sednicu kolegijuma na kojoj bi se razgovaralo o daljem radu Skupštine, ali da će to učiniti kad dobije potvrdu šefova svih grupa i saglasnost da će se razgovarati o osnovnoj ulozi parlamenta.

“Tražili ste kolegijum i predložili zaključak da osudimo ponašanje jednog poslanika.Neću da zakazujem takav kolegijum. Znam kako bi se to završilo. Atmosfera od petka prenela bi se samo na manji forum. Hoću da ovde budu svi šefovi poslaničkih grupa i da razgovaramo o tome,a da ne osuđujemo ponašanje pojedinaca”, navela je Gojkovićeva.

Goran Ćirić je ponovio da pojedinci iz vlasti napadaju opozicione poslanike na ličnoj osnovi, ali je i napomenuo da vlast kažnjava opoziciju mimo poslovnika. Balša Božović (DS) uprkos isključenju sa tekuće sednice pokušao je juče da uđe u skupštinsku salu, obzirom da je ovlašćeni predstavnik DS oko pravosudnih zakona koji su na dnevnom redu, ali mu skupštinsko obezbeđenje to nije dozvolilo.

Poslanik SNS Vladimir Orlić optužio je Božovića da je odgovoran za prekid sednice parlamenta u petak, i dodao da su njega i njegovog kolegu Gorana Ješića podržali Saša Radulović i” njegova čudna skupina” koji su tada organizovano počeli da ometaju rad Skupštine. Orlić je precizirao da je svako kome je izrečena mera na sednici u petak to i zaslužio zbog prekidanja rada, vikanja i provociranja drugih poslanika.

„Nekoliko puta smo se uverili da su ti ljudi došli na fantastičnu ideju da se organizovano zalete ka poslaničkim klupama gde sedi SNS pokušavajući da izazovu bilo kakav fizički kontakt, pritom prizivajući ga“, rekao je Orlić, dodajući da je Radulović sebi dodelio nekakvu fiktivnu ulogu Aljbina Kurtija, tako da je na pragu ideje da u srpski parlament donese suzavac ili organizuje juriše.
Saša Radulović, šef poslaničke grupe DJB, objasnio je da oni nisu nikoga provocirali, niti dobacivali, te da su samo od predsednice parlamenta tražili da dobiju reč i to po poslovniku,ali su pet puta zaredom reč dobili poslanici SNS .

”Ti neredi o kojima govore, sigurno od nas neće doći”, rekao je Radulović je na konferenciji za novinare koju je održao u holu skupštine. Radulović nije dozvolio novinarki TV Prva da postavi dodatna pitanja, navodeći da ne može samo ona da postavlja pitanja nego i drugi.

Sednica parlamenta počela je poslaničkim pitanjima a „glavni junak“ poslaničkih pitanja bio je Marjan Rističević, poslanik sa liste SNS. Boško Obradović (Dveri) pitao je ko od državnih organa štiti Rističevića, ko mu omogućava da njegove dve firme u stečaju i dalje ne izmiruju poreski dug,ali i na osnovu kojih kvalifikacija je on predsednik Odbora za poljoprivredu, i član UO RFZO, gde prima još jednu platu. Marko Parezanović (SNS) pozvao je REM, NUNS i UNS da reaguju na brutalno širenje mržnje i stvaranje atmosfere linča prema SNS, jer se ta stranka predstvalja kao najveće zlo u Srbiji. On je primetio i da se Boško Obradović nije ogradio, niti izvinio za to što je na društvenim mrežama jedan njegov član iz Čačka nazvao SNS „degenima koji su svuda oko nas, maloumnicima sa tri zuba u vilici“.

 


Čedomir Jovanović 20 godina kasnije

– Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović obeležio je juče 20 godina od početka studentskih demonstracija fotografijom na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, koju je podelio na društvenim mrežama. Sa tog mesta su kretale najčešće protestne šetnje studenata, a Jovanović je tada bio u odboru studentskog protesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari