Uslov za formiranje vladajuće koalicije na republičkom nivou između stranaka okupljenih oko Socijalističke partije i koalicije Za evropsku Srbiju bio je da i u na nivou Beograda bude formirana ista vladajuća većina – rekla je juče novinarima u parlamentu Srbije Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe Demokratske stranke.

Uslov za formiranje vladajuće koalicije na republičkom nivou između stranaka okupljenih oko Socijalističke partije i koalicije Za evropsku Srbiju bio je da i u na nivou Beograda bude formirana ista vladajuća većina – rekla je juče novinarima u parlamentu Srbije Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe Demokratske stranke.
Na pitanje novinara da li već postoje neki neformalni razgovori u vezi s koalicijom u Beogradu, Kolundžija je odgovorila da „uvek postoje razgovori“. Na pitanje da li će nova vladajuća koalicija biti dogovorena do 14. jula kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Beograda, Kolundžija je odgovorila da se trenutno radi na formiranju republičke vlade i da će „zatim biti nastavljeni poslovi koji su vezani za konstituisanje lokalnih samouprava“.
Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan napomenula je juče da s koalicijom oko socijalista nisu razgovarali o podeli mesta na nivou Beograda, ali o principima na kojima treba da funkcioniše Srbija na svim nivoima – jesu.
– Imamo čvrste garancije DS da će ubrzo po formiranju republičke vlade u Beogradu biti formirana koalicija u skladu s rezultatima izbora i u skladu s koalicijom koja će biti formirana na nivou Republike i da Beogradom neće vladati koalicija SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS – napomenula je Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G 17 plus Skupštini Srbije.
Ona je izrazila je i očekivanje da će sastav republičke vlade „biti preslikan“ i na vlast u Beogradu i da će takva koalicija biti formirana pre konstitutivne sednice gradskog parlamenta zakazane za 14. jul.
Za razliku od predstavnika DS i G 17 plus, predstavnici SPS insistiraju na već potpisanoj koaliciiji na nivou Beograda s narodnjačkom koalicijom i radikalima. Žarko Obradović zamenik šefa poslaničke grupe koalicije oko SPS ističe da nije bilo pregovora o formiranju vlasti u Beogradu s listom „Za evropsku Srbiju“. Miša Petronijević, šef beogradskih socijalista naglašava da nisu tačne tvrdnje Nade Kolundžije da je je uslov za formiranje vladajuće koalicije na republičkom nivou bila ista koalicija na gradskom nivou.
– O tome nije razgovarano. Ja o tome ništa ne znam. Koalicioni sporazum na nivou Beograda je potpisan. Odluke su donete. Glavni odbor je potvrdio taj koalicioni sporazum. Ništa nema novo, ostaje da se sačeka 14. jul – rekao je Petronijević novinarima.
Na pitanje kome će se socijalisti na nivou Beograda prikloniti i kakva će vlast biti formirana, Petronijević je odgovorio: „SPS nema kome da se priklanja. U Beogradu je potpisan koalicioni sporazum i čeka se konstituisanje Skupštine“.
Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je juče da će ta stranka učiniti sve da se „Beograd vrati Beograđanima“, što podrazumeva spremnost na razgovore s DS o funkcionisanju grada i formiranju većine. On je napomenuou i da je za LDP neprihvatljivo da se Beograd pretvori u uporište politike koja je izgubila podršku. Prema Jovanovićevim rečima LDP može da sarađuje sa SPS samo u poslovima evropskih integracija, kao i u realizaciji političkog programa LDP-a.
– Ko god prihvata ideje LDP-a moći će da bude naš partner. Što se tiče Skupštine grada daleko smo od partnerstva sa SPS-om iz istog razloga iz kojih smo u ovom trenutku daleko od partnerstva s Vojislavom Koštunicom ili radikalima, ali smo spremni za dogovor sa DS-om – rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari