Poslaničke grupe naprednjaka Tomislava Nikolića, Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija i Nove Srbije najavili su da neće podržati Predlog zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja, koji je parlamentu predložila Liga socijaldemkrata Vojvodine. Predstavnici ovih stranaka ističu da su apsolutno protiv nacizma i fašizma, ali i da tih pojava u Srbiji nema.

Milisav Petronijević (SPS-JS) rekao je da smatra da predloženi zakon nije prioritetan, da je ta poslanička grupa protiv bilo kakvog delovanja i propagiranja fašističkih i neonacističkih organizacija, ali da u ovoj zemlji tako nešto ne postoji.

Tomislav Nikolić je bio direktniji, poručivši da je predlog LSV besmislen i da ponižava Srbiju.

– Ovo je jedna besmislica, kojom se Srbija tobož opredeljuje da nije fašistička i nacistička zemlja. Kao da je Srbija država u kojoj je to nastalo, negovano, razvijano, kao da smo mi Srbi oni koji bi nekoga da proganjaju po verskoj, rasnoj ili bilo kom drugom osnovu – rekao je Nikolić, dodajući da se na Srbiju i njene građane ne može „nakalemiti fašizam i nacizam“. On je rekao da parlament „ima pametnijih stvari“ kojima bi mogao da se bavi.

Poslanik NS Miroslav Markićević istakao je da ta stranka neće glasati za predloženi akt, jer je „sraman i najopasniji zakon u novijem srpskom parlamentarizmu“.

Predstavnica predlagača Olena Papuga rekla je da predloženi akt nikako ne znači da Srbija priznaje da ima problema sa fašizmom, već samo da staje u red zemalja u kojima temeljni principi počivaju na antifašizmu.

– Ovaj predlog zakona treba da dobije podršku svih poslaničkih grupa, kako bismo pokazali da fašizam i neonacizam nemaju mesta u našem društvu – rekla je ona.

U prepodnevnom delu sednice poslanici su završili načelnu raspravu o predlozima zakona o zvaničnoj statistici i o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine. Predstavnici opozicije kritikovali su predložene akte, dok su predstavnici vladajuće većine istakli neophodnost njihovog donošenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari