Predsedništvo Socijalističke partije Srbije (SPS) odlučilo je juče da raskine koalicioni sporazum s radikalima i koalicijom Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija (DSS-NS) o formiranju vlasti u Beogradu.
Kako je posle sednice Predsedništva SPS saopštio predsednik socijalista Ivica Dačić, to stranačko telo je konstatovalo da bi održavanje koalicionog sporazuma sa radikalima i narodnjačkom koalicijom ugrozilo koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom (DS) na nivou Srbije.

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije (SPS) odlučilo je juče da raskine koalicioni sporazum s radikalima i koalicijom Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija (DSS-NS) o formiranju vlasti u Beogradu.
Kako je posle sednice Predsedništva SPS saopštio predsednik socijalista Ivica Dačić, to stranačko telo je konstatovalo da bi održavanje koalicionog sporazuma sa radikalima i narodnjačkom koalicijom ugrozilo koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom (DS) na nivou Srbije. On je precizirao da je za SPS neprihvatljiva koalicija sa Liberalno-demokratskom partijom (LDP) i da on ne bi isključio mogućnost održavanja novih izbora u Beogradu. Dačić je najavio da će odbornici SPS danas prisustvovati samo delu Konstitutivne sednice Skupštine Beograda na kojoj će biti verifikovani mandati odbornika. Po njegovim rečima, važno je istaći da je sporazum sa radikalima i narodnjačkom koalicijom potpisan pre potpisivanja sporazuma sa Demokratskom strankom na nivou Srbije.
– Evidentno je i Predsedništvo SPS je zaključilo, posle svih razgovora sa koalicionim partnerima na nivou Srbije, da bi se realizacija tog sporazuma odrazila na novoformiranu Vladu Srbije – precizirao je Dačić. Kako će i da li će uopšte biti formirana parlamentarna većina, dodao je on, o tome će se razgovarati narednih dana i naglasio da je SPS spreman za učešće u vlasti i na nivou Vojvodine.

ALIMPIĆ: Dobra i važna odluka socijalista

Zoran Alimpić, predsednik Skupštine i vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda, izjavio je juče da je SPS danas doneo „dobru i važnu odluku“ i da je takva odluka logična posledica nove političke realnosti u Srbiji. On je istakao da je novonastala situacija rezultat dogovora DS-a i SPS-a, odnosno koalicija oko njih i formiranja Vlade Srbije ujedinjene oko ciljeva evropskih integracija i socijalno odgovorne države.

– Nadam se da će gradski odbornici SPS-a prihvatiti ovu odluku, ali se nadam i da će gradske organizacije stranaka koalicije Za evropski Beograd i koalicije oko SPS-a uspeti da nađu dogovor o formiranje nove gradske vlasti – rekao je Alimpić.

Predsedništvo SPS-a odlučilo je da na predstojećoj sednici Skupštine Srbije podrži rezoluciju o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji, a poslanici SPS-a podržaće i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i o gasnom aranžmanu s Rusijom, kao i ostale međudržavne aranžmane i sporazume koji su na dnevnom redu sednice, rekao je Dačić.
Ovakva odluka socijalista o koaliciji u Beogradu je najverovatnije posledica najave predsednika demokrata i Srbije Borisa Tadića da će, ukoliko socijalisti ne pristanu da formiraju vlast u Beogradu sa demokratama, raskinuti koaliciju sa SPS na državnom nivou. Koalicioni partner socijalista, Partija ujedinjenih penzionera (PUPS), najavila je da će preispitati sporazum sa radikalima i narodnjacima na gradskom nivou, jer imaju obavezu prema svojim glasačima.
Predsednik Gradskog odbora PUPS Milan Krkobabić izjavio je da će ta stranka u lokalnim skupštinama u Novom Beogradu činiti većinu sa DS, LDP i SPS i da se isto očekuje i u skupštinama na Voždovcu i Paliluli.
Sa druge strane, generalni sekretar Srpske radikalne stranke i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić izjavio je da je iznenađen i začuđen odlukom socijalista dan pred konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda.
– Začuđen sam jer nismo čuli nijedan razlog za to. Bili smo vrlo korektni partneri, dva meseca smo zajednički radili. Istovremeno, ponosan sam na činjenicu da SRS i ja lično nismo nikoga prevarili, niti smo pogazili datu reč – rekao je Vučić. On je dodao da politički život ne prestaje i da je moguće da budu raspisani novi izbori u Beogradu, ako je „moguće verovati obećanju socijalista“ da neće formirati većinu sa LDP. Prema njegovim rečima, novi izbori će pokazati kakva je prava volja Beograđana, a radikali se te volje „ne plaše“. Vučić je kazao i da je iznenađen odlukom socijalista da raskinu tu koaliciju zato što se lično uvek rukovodi principom da su „reč, čast i obraz najvažnije stvari na svetu“, a lider SPS-a Ivica Dačić je dao reč da će ta koalicija opstati.
Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je juče da su socijalisti poništili sporazum sa radikalima i narodnjacima, jer su podlegli ucenama Demokratske stranke.
– DSS je u potpunosti poštovala potpisani sporazum, ali očigledno da su javne ucene bile jače od koalicionog ugovora – rekao je Mladenović. On je kazao da je najpre predsednik Skupštine Beograda Zoran Alimpić „mimo svih demokratskih pravila izvršio opstrukciju konstituisanja gradske vlasti“, a da su potom stigle javne ucene DS-a da se mora srušiti potpisani koalicioni ugovor za Beograd.
– Sada očigledno slede novi izbori i građani Beograda će dati svoj sud ko treba da vodi prestonicu – rekao je Mladenović.
Odluka socijalista da raskinu koalicioni sporazum sa radikalima i narodnjačkom koalicijom o formiranju vlasti u Beogradu predstavlja uvod u političku krizu, ocenila je juče potpredsednica Nove Srbije (NS) Dubravka Filipovski. Ona je istakla da je „na najgrublji mogući način, bestidno, SPS igrajući dvostruku igru podlegao pritiscima i ucenama“ demokrata i „posle mesec i po dana od potpisanog koalicionog sporazuma odlučio da prekrši datu reč“.
– Da na nekoliko sati do početka sednice bilo koja grupacija raskida već dogovoreni sporazum – to je uvod u diktaturu i destabilizaciju Srbije. Ovde više ništa nije bitno, ni izbori, ni koalicioni sporazumi – ocenila je Filipovski. Prema njenim rečima, prvi put posle 2000. dešava se da potpisani sporazum bude prekršen „političkim linčom i ultimatumom“ i navela da su se takve stvari dešavale 1996. i 1997, kada je i počela velika politička kriza u zemlji. Govoreći o sednici Skupštine grada Beograda, Filipovski je rekla da će odbornici narodnjačke koalicija prisustvovati sednici.
Narednih dana se očekuju zvanični pregovori socijalista i demokrata o formiranju vlasti u Beogradu, a sve bi moralo da bude završeno do 22. jula, kada, po zakonu, svi lokalni organi moraju biti konstituisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari