Socijalizam neodrživ na nivou države 1

Danas je revolucija demonizovana, padom Berlinskog zida i urušavanjem istočnog bloka ovaj pojam ispražnjen je njegovog nekadašnjeg značaja.

Sa epitetima „demokratske“,„plišane“ i „narandžaste“ revolucije zapravo je simbolizovao restauraciju starih vrednosti – kapitalizma, nacionalizma i religije naveo je na tribini posvećenoj grčkom levičarskom pokretu Siriza profesor sociologije Filozofskog fakulteta u Beogradu Todor Kuljić. Prema njegovom mišljenju, to što se dešavalo od 1989. godine do danas nije bila revolucija a pokret Siriza je prvi presedan i prvi put da je neko rekao reč revolucija na drugačiji način.

-Simbolički kapital Sirize je pokušaj da se na nivou države pokaže da postoji alternativa. Obećan je otpor međunarodnom kapitalu i ubrzo se videlo da je u ovakvim ekonomskim uslovima socijalizam teško održiv na nivou države. Sizira je markirana kao pokret koji bi mogao zaraziti levicom druge zemlje, zato nije imala šanse. Ipak, Siriza neće ostati upamćena kao prasak, već kao pokušaj. Od 1989. godine po prvi put se osetio dah revolucije – objasnio je dr Todor Kuljić.

Prema njegovim rečima odnos ljudi prema nasilju se promenio pa je puno uzroka zašto je danas nemoguća revolucija a jedan od ključnih je što socijalizam nema snažan međunarodni oslonac. Prema mišljenju sociologa Matije Medenice, koji je preveo knjigu novinara Kevina Ovendenana „Siriza u lavirintu“ i predstavio je ovom prilikom u Zrenjaninu,na grčkoj političkoj sceni nema velike razlike između desnog i levog centra.

-Situacija je donekle slična kao kod nas i korisno je analizirati je. Diferenciranje Sirize od raznih levičarskih pokreta desilo se na dva polja, kroz odnos prema društvenim pokretima čije su ideje u njihovo ime predstavljali a potom i kroz odnos prema EU bez želje za ustupcima – objasnio je Medenica.

Miroslav Samardžić, politikolog, naveo je da knjiga “Siriza u lavirintu” predstavlja jedinstveni prikaz društvene i političke dinamike koja je početkom 2015. godine u Grčkoj dovela do formiranja prve vlade radikalne levice u Evropi još od Drugog svetskog rata. Pisana tokom prvih šest meseci Sirizine vlade, u razdoblju između pobede i kapitulacije pred zahtevima Trojke, ova knjiga otvara brojna pitanja i prenosi dragocena iskustva pred kojima će se, pre ili kasnije, naći svi oni koji veruju u mogućnost boljeg sveta i snagu levice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari