Šoltes: Reagovati trezveno i razumno 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Posle ubistva Olivera Ivanovića treba reagovati „trezveno i razumno i dijalogom sa obe strane pokušati da se smanje bilo kakve tenzije“, rekao je u intervjuu za Dojče vele izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes.

Šokiran sam ovim što se dogodilo. To pokazuje da stabilnost na Kosovu može biti ugrožena i da ovakve situacije mogu pogoršati bezbednosnu situaciju, rekao je Šoltes.

On je istakao da je Ivanović igrao značajnu ulogu u procesu demokratizacije na Kosovu.

Moje kolege koje su ranije bile izvestioci za Kosovo više puta su se sreli sa njim, tako da moram reći da izražavam jaku zabrinutost i pozivam sve odgovorne institucije na Kosovu da odmah počnu sa istragom i da što pre otkriju i kazne počinioca, kazao je Šoltes.

On je izrazio nadu da ovaj tragični događaj neće prouzrokovati konflikte, jer se labilni mir može jako brzo srušiti.

Sada pre svega treba reagovati trezveno i razumno i dijalogom sa obe strane pokušati da se smanje bilo kakve tenzije koje bi eventualno odvele u pogrešnom smeru, u smeru nasilja,rekao je Šoltes.

Na pitanje da li su obaveštajne službe imale neke informacije o tome šta se sprema, pošto su američke vlasti pre samo dan-dva upozorile svoje građane da ne putuju na Sever Kosova, Šolets je rekao da ne zna.

Ako su imali informaciju, mislim da su morali pravovremeno da reaguju, a ne da čekamo da se dogodi ubistvo pa da razmišljamo da li su nešto znali unapred ili ne, kazao je Šoltes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari