Oko hiljadu demonstranata, uglavnom mladih, i pretežno srednjoškolaca, protestovalo je juče ulicama Novog Sada povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova. Demonstranti su nosili zastave Srbije i uz povike „Kosovo je srce Srbije“, „Novi Sad je srpski grad“, „Srbija, Srbija“, ali i šovinističke uzvike „Čanka pod nož“ i uvredljive poruke na račun predsednika Izvršnog veća APV Bojana Pajtića nosili parole s natpisima „Vojvodina+Kosovo=Srbija“, uz pratnju policije, prošetali centralnim novosadskim ulicama, blokirajući na kratko saobraćaj i bacajući jake petarde.

Kolonu je predvodio vođa Obraza Mladen Obradović. Demonstrante su usmeravali stariji ljudi u majicama na kojima je s prednje strane stajao znak organizacije „Obraz“, dok je na leđima velikim slovima pisalo „Srbin“. Protest nije bio prijavljen. Pokret „1389“ saopštio je da su uhapšena dvojica njegovih aktivista koji su nosili plakate sa natpisom „Početak bune na dahije“ i slikama čelnika aktuelne vlasti.

U G17 plus, uz osudu vandalskog ponašanja i šovinističkih pokliča tokom protesta, ocenjuju da je rečo manipulaciji i zloupotrebi srednjoškolaca od strane „fašističkih organizacija Obraz i 1389“. I LDP je najoštrije osudila skup u Novom Sadu, ocenjujući neprihvatljivim pogrdne poruke koje se upućene pripadnicima albanske nacionalne manjine pozivali državne organe da hitno reaguju i kazne organizatore skupa. Na više punktova u Novom Sadu bile su raspoređene pojačane snage policije. Portparol novosadske policije Stevan Krstićrekao je da je policija raspoređena „preventivno“, imajući u vidu incidente koji su se prošle godine događali na ulicama glavnog grada Vojvodine, povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, kada je razbijeno više izloga pekara i radnji, čiji su vlasnici nealbanci poreklom s Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari