Španija: EU jasno da podrži formiranje ZSO 1Foto: Bojan Cvejić

Srbija treba da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, poručio je ambasador Španije u Beogradu Migel Fuertes Suares.

Evropske institucije, pod čijim pokroviteljstvom se odvija dijalog Beograda I Prištine, treba jasno da podrže ovaj legitiman zahtev, dodao je on.

“Španija podržava dijalog u Briselu. Logično je da je ključni element u ovom dijalogu formiranje Zajednice srpskih opština, kao što je to bilo I dogovoreno”, kaže ambasador Španije za Tanjug.

Na pitanje kako on vidi kompromisno rešenje za Kosovo, Suares kaže da nije na Španiji da sugeriše rešenja.

Ponavlja, međutim, da Španija podržava teritorijalnu celovitost Srbije.

“A na Srbiji je je da definiše svoj stav koji će Španija podržati”, kaže ambasador.

Povodom inicijative, o kojoj je nedavno tokom posete Srbiji govorio šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, o održavanju trilateralnog sastanka Srbije, Španije I Grčke, ambasador kaže da lično nije u toku ali da, imajući u vidu odlične odnose zvaničnog Madrida sa Srbijom I Grčkom, ima prostora za unapređenje saradnje.

“Ministri imaju česte prilike da se susretnu I da u tim razgovorima pokreću važna pitanja. Španija ima sjajne odnose i sa Srbijom i sa Grčkom, i uvek ima prostora da se unapredi saradnja između naših zemalja”, zaključio je on.

Španija je jedna od pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova I koja je u žizu javnosti nedavno dospela zbog stava da je neprihvatljivo da bude na skupu država EU I Zapadnog Balkana u Sofiji za istim stolom sa kosovskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari