– Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je u španskom parlamentu već okončana. Jedini korak koji nedostaje da bi proces ratifikacije bio celovit jeste da Madrid obavesti Brisel da je interna procedura, zacrtana Ustavom Kraljevine Španije, sprovedena u potpunosti.

Očekujem da i ovo bude urađeno u narednim danima ili nedeljama – kaže za Danas Injigo de Palasio Espanja, španski ambasador u Beogradu. De Palasio Espanja je ovim potvrdio nezvanična saznanja Danasa, koja smo objavili pre desetak dana, da će Španija biti prva zemlja koja će potvrditi SSP Evropske unije sa Srbijom.

De Palasio Espanja kaže i da ne zna kada će Savet ministara spoljnih poslova EU razmatrati srpsku kandidaturu za članstvo u Uniji, ali ističe da se to može očekivati na jesen.

Italija takođe najavljuje da će parlament u Rimu ubrzo ratifikovati Sporazum, a i većina ostalih članica EU početak neophodnih procedura najavljuje za početak jeseni. To su Danasu potvrdili ambasadori Austrije, Danske, Finske i Poljske.

Holandski ambasador u Beogradu Ron van Dartel odbio je da govori o ovoj temi, istakavši da je šef diplomatije Maksim Ferhagen na zasedanju Saveta ministara EU, 14. juna u Luksemburgu, saopštio stavove Holandije. Zanimljivo je da se Ferhagen tom prilikom uopšte nije izjasnio o ratifikaciji SSP u holandskom parlamentu. Jelko Kacin, izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju, kazao je prošle sedmice Danasu da „svi znaju“ da će Holanđani potvrditi SSP tek nakon što Ratko Mladić bude uhapšen i izručen Haškom tribunalu.

Preciznu informaciju o početku ratifikovanja SSP sa Srbijom nismo uspeli da dobijemo ni od ambasadora Nemačke i Belgije, takođe dve zemlje za koje važi da su skeptične prema ovom pitanju.

S druge strane, Klemens Koja, ambasador Austrije u Beogradu, kaže za Danas da će ratifikacija SSP u parlamentu u Beču „početi što je pre moguće“.

– Ministarstvo spoljnih poslova već priprema neophodnu dokumentaciju za parlamentarnu proceduru, a ratifikacija će verovatno uslediti nakon letnje pauze, koja počinje u julu – najavljuje Klemens Koja. Austrijski ambasador naglašava da nikakvi dodatni faktori neće uticati na proces ratifikacije i da je njegova zemlja u potpunosti posvećena ovoj temi.

Kada je reč o srpskoj kandidaturi, Koja ističe da svaki naredni korak u integracijama zahteva konsenzus svih članica Unije.

– Čim se konsenzus postigne, srpski zahtev za članstvo biće iz Saveta za spoljne poslove prosleđen Evropskoj komisiji – objašnjava sagovornik Danasa.

U skandinavskim državama se okončanje ratifikacije takođe očekuje na jesen, nakon letnje pauze. Peter Lasen, ambasador Danske u Beogradu, kaže za Danas da je ta država veoma zadovoljna odlukom Saveta ministara koja omogućava Srbiji da se još više približi EU.

– U procesu smo ubrzanja ratifikacije i nadamo se da će ona biti okončana na jesen. Početak ratifikacije zavisi isključivo od agende danskog parlamenta – ističe Lasen.

Što se tiče kandidature, ambasador naglašava da je Danska spremna da se preduzme i taj korak, kao i da podržava što raniji početak rasprave o tome unutar nadležnih tela Unije.

Kari Veijalainen, ambasador Finske u Beogradu, očekuje da će proces ratifikacije u toj državi početi bez odlaganja nakon parlamentarne letnje pauze, ali da tehničke pripreme mogu početi i ranije. I on dodaje da nema posebnih faktora koji bi uticali na taj proces i da sve zavisi od finske administracije.

Povodom srpskog zahteva za članstvo u EU, Veijalainen ističe da je reč o „tehničkim“ pitanjima, kao i da sve države članice moraju biti saglasne.

– Nadam se da se ništa negativno ili neočekivano, što bi moglo da odloži odluku, neće dogoditi – ističe ambasador Finske.

Andrej Jasionovski, ambasador Poljske u Beogradu, ističe da će ratifikacija SSP u njegovoj zemlji najverovatnije početi u septembru, s obzirom da poljski parlament ne zaseda tokom leta.

– Jedini faktor koji ometa ratifikaciju je letnja pauza. Poljska nema ništa protiv ratifikacije SSP sa Srbijom – ističe Jasionovski.

Stiven Vordsvort, ambasador Velike Britanije u Beogradu, najavio je u ponedeljak da bi britanski parlament krajem ove ili početkom sledeće godine mogao ratifikovati SSP, kao i da bi Savet ministara EU mogao da razmatra kandidaturu Srbije ove jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari