Španija preti bojkotom Zagrebačkog Samita zbog ućešća Kosova 1Foto: Pixabay / Efraimstochter

Španija preti bojkotom Zagrebačkog Samita zbog ućešća Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Madridu, Zagrebu i Briselu.

Španski zvaničnici su, prema saznanjima radija, upozorili domaćine samita da neće učestvovati na skupu na kome Kosovo ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Iz više izvora potvrđeno je da su diplomate iz ostalih zemalja članica EU obaveštene da je moguće da Španija preskoči Zagreb.

Španska vlada ne želi da se zvanično oglasi oko mogućeg neučešća jer se čeka formalna pozivnica od organizatora. Njena forma će najverovatnije biti ključna za sveobuhvatno učešće na samitu, i tu najverovatnije, glavnu ulogu ima protokol koji treba da pronađe adekvatnu formulu.

“Još je rano za potvrđivanje učešća premijera jer i dalje nismo dobili pozivnicu hrvatskog predsedništva. Čim ona bude primljena, mi ćemo biti u mogućnosti da potvrdimo da li ćemo učestvovati”, stoji u pisanom odgovoru španskog Stalnog predstavništva pri EU.

Zagrebački samit će biti održan između 6. i 7. maja i trebalo bi da predstavlja vrhunac hrvatskog predsedavanja koja od 1. januara prvi put u istoriji vodi rotirajući šestomesečni mandat na čelu EU.

Hrvatsko predsedavanje namerava da ovim samitom potvrdi evropsku prespektivu za sve zemlje regiona. Španija je jedna od pet država EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, dok su je 23 članice priznale.

Vlada u Madridu na svim skupovima na evropskom nivou osporava ravnopravno ućešće Kosova, a i ranije je bojkotovala slična okupljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari