Specijalni sud za ratne zločine OVK: Jul poslednji rok za potvrđenu ili odbačenu optužnicu 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Juli je poslednji šestomesečni rok u kome prva optužnica pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK mora biti potvrđena ili odbačena izjavio je za koha.net portparol tog suda Majkl Dojl.

On je za portal rekao da Specijalni sud nije zaustavio rad ni za vreme pandemije korona virusa.Do sada su u Specijalizovanim komorama (zvanični naziv suda) podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.

„Specijalizovane komore Kosova su u potpunosti funkcionalne i spremne za razvoj fer, nepristrasnih i nezavisnih procesa u sigurnom okruženju. Uprkos pandemijama COVID-19, Specijalizovana veća nastavljaju intenzivan rad na osiguravanju ispunjenja mandata suda“, izjavio je Dojl.

Dodaje, međutim, da su preduzete mere u okviru suda kako bi se reagovalo na situaciju u skladu sa preporukama i odlukama nadležnih organa javnog zdravlja, zadržavajući kontinuitet i potpunu funkcionalnost Specijalnog suda.

Po Dojlovim rečima, ove mere uključuju rad na daljinu i održavanje sastanaka kad god se ukaže potreba.

Sadržaj optužnica je poverljiv i objavljuje se samo ako se potvrde sumnje zasnovane mišjlenju sudije za prethodni postupak, prenosi portal.

Podizanje optužnice čak i u vreme pandemije, prema advokatu Arianitu Koci, dokazuje ozbiljnost Specijalnog suda u ispunjavanju mandata.

Koci, koji je branilac nekih osumnjičenih za ratne zločine, saslušanih u Hagu, kaže da bi prva suđenja mogla početi uskoro, ali potencijalni optuženi trenutno nisu poznati.

Kada je reč o saradnji sa kosovskim vlastima, portparol Specijalnih suda, Dojl je podsetio na obavezu da one moraju da odgovore na svaki zahtev ili odluku.

„Na osnovu zakona, kosovske vlasti dužne su da sarađuju sa Specijalizovanim komorama u pogledu odluka ili zahteva koje mogu da imaju“, rekao je Dojl.

Reze Hodža iz Grupe za pravne i političke studije kaže da pitanja koja i dalje ostaju enigma u vezi sa radom Specijalnog suda su da li će biti podignute i potvrđene optužnice protiv ispitanika u svrhu krivičnog gonjenja ili ne za osobe kojima je suđeno pred Haškim tribunalom i koji su oslobođeni.

Specijalni sud je do sada pozvao oko 250 ljudi na ispitivanje u Hag ili u kancelariju EULEKS-a u Prištini, od kojih su mnogi bili deo visoke hijerarhije OVK i nekadašnji komandanti operativnih zona.

Specijalni sud za ratne zločine OVK je još od osnivanja 2015, na meti kritika i pokušaja opstrukcije nekadašnje OVK, odnosno dela kosovskih zvaničnika i institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari