Nisu najjasniji motivi zbog kojih Demokratska stranka Srbije diže sada galamu u vezi sa Zakonom o sporazumu sa NATO, kada je upravo ta stranka potpisala i ratifikovala Zakon o partnerstvu sa Severnoatlantskom alijansom, rečeno je Danasu u vrhu države. Sagovornici Danasa napominju da je pre deset godina, 2006. godine, dakle kada je Vojislav Koštunica bio na vlasti i obavljao funkciju premijera države, potpisan i ratifikovan Zakon o partnerstvu sa NATO.

„U tom zakonu je sadržano sve to što se sada napada, odnosno što je meta kritike DSS danas. Ovaj zakon o sporazumu sa NATO je samo dodatak na to što temeljno postoji već deset godina“, ističu naši sagovornici koji su zahtevali anonimnost.

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je 13. februara Sporazum sa NATO, kojim je omogućeno da sa Vojskom Srbije razmenjuju poverljive informacije i opremu. Svim pripadnicima NATO u Srbiji garantuju se imunitet i privilegije, koji su utvrđeni Bečkom konvencijom. To je bio razlog da predsednica DSS Sanda Rašković Ivić pozove predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i NATO. Kako je navela u otvorenom pismu, tim zakonom se NATO uvodi u Srbiju bez formalnog ulaska Srbije u NATO, a Srbija, kako tvrdi, svrstava u antiruski vojni savez, i to u „burnom vremenu preraspodele ekonomske, političke i vojne moći među velikim svetskim silama“.

Međutim, kako je Danasu objašnjeno u izvorima iz vrha vlasti, državna zajednica Srbije i Crne Gore je još 2005. godine „potpisala sa NATO sporazum o tranzitu njihovih trupa kroz našu zemlju“.

„Vojislav Koštunica je bio na vlasti 2006. godine kada smo ušli u članstvo Partnerstva za mir. Tada je Srbija i osnovala misiju pri NATO u Briselu na čelu sa ambasadorom, a NATO je kod nas uputio liaison officers (oficire za vezu, prim S. Č.) sa diplomatskim imunitetima i privilegijama“, ističu sagovornici našeg lista.

Oni preciziraju da sve što se sada događa „samo je prirodni nastavak onoga što se dešavalo pre jednu deceniju, kada je Koštunica bio glavni, a sa njim je, kako kažu, tada bila vrlo angažovana i Sanda Rašković Ivić, aktuelna predsednica DSS“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je juče izjavio da Srbija ostaje vojno neutralna, ali „da nam je NATO potreban kao saveznik da štiti i čuva srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

Vučić je na kritike koje su se pojavile u medijima, a dolaze i iz dela „desne“ opozicije, zbog sporazuma Srbije sa Severnoatlantskom alijansom i različitim olakšicama za NATO uzvratio da je reč o političkom licemerju onih koji se busaju kao zaštitnici Kosova i Srba na Kosovu a nisu bili u stanju „ni džamije da odbrane“.

On je, takođe, podsetio da je taj sporazum potpisan za vreme druge vlasti, da je potom i ratifikovan, a da je tek sada postao tema iz političkih, a ne tobož patriotskih razloga.

„Sada je taj sporazum tema, a nije bio kada je potpisan, jer tema i meta treba da budem ja, a ne oni koji su ga potpisivali“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je istakao da inače ne misli da je taj sporazum loš. „Je l' od NATO tražimo da zaštiti Srbe na severu Kosova a nećemo da mu damo da dođe na sever Kosova? A gde ste uopšte videli te NATO vojnike? Nama je NATO potreban kao saveznik i da čuva naš narod na Kosovu, da ga ne bi čuvali ti licemeri… Hoćete da tražimo zaštitu za Srbe sa severa, a da im ne damo da dođu do severa Kosova?“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoje ljudi koji vode računa o našim nacionalnim interesima, ali koji ih ne vode tako što će da udaraju glavom zid, „je l' tako nikome, pa ni zidu, neće da učine uslugu, već će da ga naruže“.

„Nemoj da drže predavanja oni koji su doneli sve najgore i najpogubnije odluke za ovu zemlju, oni koji bi sutra da vrate ovu zemlju u izolaciju i oni koji bi sutra da Srbiju uvedu u neke nove sukobe… Samo neka mi ne drže predavanja, jer moraju da nešto nauče, urade, pa onda drže predavanja i pridike“, poručio je i dodao: „Sanda (Rašković Ivić) je 2008. čuvala Kosovo, a ni džamije u Beogradu nije sačuvala“, dodao je.

Podvukao je i da on Srbiju neće da uvodi u sukobe i ratove ni sa kim, te da će uvek i od svakoga da je štiti.

„Štitiću i njene nacionalne interese. Štitiću Srbe i kad imaju rezoluciju u UN, iako mi se dobar deo vlade buni protiv toga, zato što ne znaju kako će da odu na kafu kod nekog ambasadora, iako imam druge probleme, ja ću da izađem i da stanem i kažem 'ovo ne može'“, ukazao je premijer.

Poručuje i da će isto tako da bude i u vezi s Uneskom, ali i kada nam „Hrvati sprovode jednostrane sankcije“.

„I tada ću, iako ima onih članova vlade koji mi kažu 'nemojte da odgovaramo istom merom', ja ću da kažem: 'Odgovorićemo istom merom i snažnije dok ne povučete svoju meru i nikakav problem nemam'. Ali da se silim i pokazujem mišiće kako ćemo mi da pobedimo i pobijemo NATO… Nama je NATO potreban kao saveznik da nam čuva narod na KiM“, ponovio je Vučić.

On je objasnio da Srbija snosi sve troškove zajedničkih akcija sa NATO, i ponovio da je taj sporazum neko drugi potpisao, a da on ne misli da je tu nešto loše za Srbiju. Dodao je i da je Srbija suverena zemlja koja uvek i u svakom trenutku može da donese bilo kakvu odluku.

Kaže i da pametnom i mudrom politikom vlada čuva narod na KiM i da je to ključna stvar, ali da nema vremena da se bavi stranačkom politikom i odgovara.

Moskva računa na vojnu neutralnost

Rusija uočava da Srbija razvija odnose sa NATO, ali računa da će se pridržavati politike vojne neutralnosti. To je izjavila za agenciju Beta zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. s

Bez poreza, PDV…

„Sporazumom sa NATO, Alijansa će biti oslobođena plaćanja poreza, PDV i carina u Srbiji. Sporazumom se učvršćuje saradnja Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).

Osoblje NSPA izuzima se od plaćanja poreza Republici Srbiji na plate i zarade koje dobija od NSPA, kao i na svaku drugu vrstu prihoda koji dobije izvan Republike Srbije.

Osoblje NSPA i njegova materijalna pokretna imovina (uključujući i vozila) koja je uvezena, stečena ili izvezena iz Republike Srbije oslobađaju se od plaćanja poreza, PDV i drugih nameta i carinskih dažbina“, navodi se u Sporazumu.

Reagovanje DSS

„Za IPAP sporazum predsednik Vlade ne može da prebacuje odgovornost na druge ili prethodne vlasti, jer je on potpisan marta 2015, a ratifikovan 12. februara 2016. godine“, navodi se u pisanoj izjavi Sande Rašković Ivić, u kojoj ona postavlja pitanje zašto su mediji šturo izveštavali o nedavnom usvajanju akata o saradnji sa NATO. „U uslovima zategnutih odnosa u međunarodnoj politici, ovaj sporazum je za Srbiju vrlo opasan i može biti od strane NATO zloupotrebljen, kao što je zloupotrebljena i odredba o ZSO iz Briselskog sporazuma. Prema tome, Aleksandar Vučić nema pravo na izgovore. O paljenju džamija Vučić može više da pita svoje prijatelje iz NATO. Kada se to dešavalo, kao narodni poslanik je bio upoznat sa svim detaljima dešavanja na KiM i u Beogradu i tada je imao sasvim drugačije stavove. Srbiji nije bilo u interesu da se džamije pale“, navodi Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari