Šib: Sporazum Beograda i Prištine da odgovori na sva otvorena pitanja 1Tomas Šib Foto: FoNet/ Kabinet ministra za inovacije i tehnologije

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je danas da se Nemačka zajedno sa svojim evropskim i američkim partnerima izričito zalaže za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i izrazio nadu da će se dijalog Beograda i Prištine uskoro nastaviti i da će 2019. biti godina dobrih vesti.

„Čvrsto se nadamo da će se dijalog u kome posreduje EU uskoro nastaviti“, rekao je ambasador Šib za agenciju Beta.

On je naglasio da „samo dijalog može dovesti do sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma koji je preduslov za članstvo u EU“.

„Podrazumeva se da takav sporazum mora da pronađe odgovore na sva otvorena pitanja, a da se pri tom može sprovesti. Mora da počiva na principu multietniciteta i na demokratskim standardima, kako bi doprineo stabilnosti regiona. Iz tog razloga žalimo zbog svih jednostranih postupaka koji ugrožavaju ponovno pokretanje dijaloga“, dodao je Šib.

Nemački ambasador izrazio je uverenje da je „perspektiva pristupanja EU najbolje sredstvo za podsticaj blagostanja, mira, demokratije i vladavine prava u zemljama Zapadnog Balkana“ i dodao da se nada da će „pristupni pregovori sa Srbijom ove godine doživeti značajan pomak“.

Govoreći o predstojećoj Međunardnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu Šib je naveo da će se na dnevnom redu „jedne od najbitnijih konferencija o spoljnoj i bezbednosnoj politici“ ove godine naći pitanja kao što je „daljni razvoj Evropske unije, transatlantska saradnja i moguće posledice nove ere utrkivanja velesila“.

„Stručnjaci iz celog sveta će razgovarati o temama kao što su kontrola naoružanja i saradnja u oblasti politike odbrane. Pažnja će biti posvećena i temi međusobne povezanosti trgovinske i bezbednosne politike kao i posledicama klimatskih promena ili uticaju tehnoloških inovacija na međunarodnu bezbednost“, rekao je.

Šib je za Betu naveo da će na Minhenskoj konferenciji učestvovati i kancelarka Angela Merkel i nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

„Ukupno se očekuje učešće 35 šefova vlada, 50 ministara spoljnih poslova i 30 ministara odbrane, između ostalog i sa Zapadnog Balkana. To obećava da će biti izvrsnih razgovora, i o razvoju ovog regiona i Srbije, što je meni kao nemačkom ambasadoru naročito važno“, dodao je nemački ambasador.

Minhenska bezbednosna konferencija održava se od 15. do 17. februara, a učešće na tom skupu je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari