Sporazum o podeli ministarstava u kosovskoj vladi 1 Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Saradnja stranke Bedžeta Pacolija i takozvane ratne koalicije „PAN“, biće ozvaničena sutra, kada na denevnom redu konstitutivne sednice kosovske skupštine, bude bilo glasanje za predsednika parlamenta.

Kandidat za tu funkciju je predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, koji je i u prošlom mandatu obavljao tu dužnost, prenosi RTS. Kako navode izborom predsednika skupštine i nekoliko potpredsednika, biće konstituisan novi saziv parlamenta, nakon čega sledi formiranje nove kosovske vlade.

Pacoli i njegova Alijansa novo Kosovo doneće koaliciji „PAN“ glasove za neophodnu većinu u skupštini, koja će, iako prosta, biti dovoljna za formiranje buduće vlade.

Za saradnju sa budućim mandatarom Ramušom Haradinajem, Pacoli će u novoj vladi rukovotiti ministarstvima inostranih poslova i ekonomskog razvoja, prenose prištinski mediji na albanskom.

Najveća stranka u koaliciji „PAN“ osim mesta predsednika skupštine, dobiće mesto potpredsednika vlade, i Ministarstva finansija, unutrašnjih poslova, Bezbednosnih snaga, pravde i evropskih integracija.

Alijansa za budućnost Kosova prema koalicionom sporazumu imaće mesto premijera, dok se za ministarstva za infrastrukturu, zdravlja i prosvete još vode razgovori među partnerima u koaliciji.

Približavanje Bedžeta Pacolija koaliciji „PAN“ ne bi trebalo da ugrozi zahteve Srpske liste u novoj kosovskoj vladi.

Srpska lista je zatražila mesto potpredsednika vlade, zatim upravljanje ministarstvima za lokalnu samoupravu, za povratak i zajednice i za poljoprivredu.

Nastavak konstitutivne sednice kosovske skupštine zakazan je za sutra u 10 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari