Prvu posetu Beogradu, gde su juče razgovarali s državnim vrhom Srbije, članovi posredničke trojke Kontakt grupe za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije Frenk Vizner (SAD), Aleksandar Bocan-Harčenko (Ruska Federacija) i Volfgang Išinger (EU) iskoristili su da svojim domaćinima objasne svrhu, mandat i ulogu misije koja im je poverena mandatom generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Kontakt grupe.

Prvu posetu Beogradu, gde su juče razgovarali s državnim vrhom Srbije, članovi posredničke trojke Kontakt grupe za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije Frenk Vizner (SAD), Aleksandar Bocan-Harčenko (Ruska Federacija) i Volfgang Išinger (EU) iskoristili su da svojim domaćinima objasne svrhu, mandat i ulogu misije koja im je poverena mandatom generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Kontakt grupe.
– Ovo je prvi deo nastavka procesa koji će nas uvesti u decembar, tako da će imati dobar kontinuitet. Očekuje nas težak rad – poručio je Volfgang Išinger.

ČEKU: Tražićemo garancije za odluku o nezavisnosti

Priština – Pregovarački tim Prištine danas će posredničkoj trojci Kontakt grupe predati platformu za nastavak pregovora čiji su glavni principi da nema pregovora o nezavisnosti, o teritorijalnom integritetu Kosova, kao i da se dok je Ahtisarijev paket „zatvoren“ o njemu više ne može raspravljati – izjavio je juče Agim Čeku, premijer Kosova.

Prema njegovim rečima Priština neće pregovarati ni o podeli Kosova. Čeku je naglasio da će prištinski pregovarači jasno reći posredničkoj trojci da su sadašnji pregovori poslednje odlaganje u procesu rešavanja statusa Kosova i da će „tražiti garancije da će odmah posle 120 dana pregovora biti doneta odluka o nezavisnosti Kosova“.

Predstavnici kosovskog pokreta Samoopredeljenje usprotivili su se juče nastavku pregovora zbog toga što će, kako navode, tokom njih pregovarački tim Prištine opet napraviti ustupke Srbiji. Glauk Konjufca, jedan od lidera Pokreta, izjavio je da „Samoopredeljenje nema ništa protiv trojke, ali da se protivi pregovorima sa Srbijom“.

Iako je u Predsedništvu Srbije planiran polusatni sastanak, razgovor kontakt trojke s predsednikom, premijerom, ministrima za KIM i inostrane poslove u Vladi Srbije Borisom Tadićem, Vojislavom Koštunicom, Slobodanom Samardžićem i Vukom Jeremićem trajao je tri puta duže. Obraćajući se novinarima posle susreta Volfgang Išinger je razgovor sa srpskim zvaničnicima ocenio kao dobar i najavio intenzivan program trojke juče popodne u Beogradu i danas i sutra u Prištini.
Frenk Vizner je najavio da će trojka učiniti sve što je njenoj moći da „nađe rešenje za budućnost“. Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će „Rusija konstruktivno raditi i podržavati kolege iz SAD i EU u okviru trojke“ i da će se tu naći rešenje.
Iz Predsedništva Srbije saopšteno je da je „predsednik Tadić upoznao posredničku trojku s neophodnošću poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i s tim da buduće rešenje statusa KIM mora biti u saglasnosti s Poveljom UN“. Tadić je istakao da „novi pregovori otvaraju mogućnost za postizanje kompromisnog rešenja prihvatljivog za obe strane koje mora biti potvrđeno u SB UN“.
Predlog principa za vođenje budućih razgovora koji bi omogućili da se postigne kompromisno rešenje posredničkoj trojci predstavio je premijer Koštunica koji je naglasio da „za razliku od prethodnih razgovora koje je vodio Marti Ahtisari, u novom pregovaračkom procesu, kroz neposredne razgovore, prva i osnovna tema mora biti rešavanje samog statusa KIM“. Koštunica je istakao da Ahtisarijev plan ne može da bude osnova za nove pregovore, jer se buduće rešenje za uređenje KIM mora zasnivati na međunarodnom pravu.
„Posrednička trojka zajednički je ocenila da je spremna da podrži rešenje do kojeg bi u novom pregovaračkom procesu došle dve strane. Oni su podržali predlog Beograda da osnovna tema budućih razgovora bude pitanje statusa Pokrajine i da je uz neophodnu pripremu potrebno da što pre dođe do direktnih razgovora. Takođe je istaknuto da rešenje do kojeg se dođe u novim pregovorima mora biti potvrđeno u SB UN“, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Srbije.
U izjavi za B92 Išinger je istakao da izveštaj s nove runde pregovora trojka mora predati generalnom sekretaru UN do 10. decembra, ali nije mogao da precizira da li je to i poslednji rok za završetak pregovora. On je najavio da bi sledeći sastanak mogao da bude organizovan do kraja avgusta. Govoreći o planu Martija Ahtisarija Išinger je ponovio da je to zasad jedina opcija koja je predložena, ali da bi međunarodna trojka podržala svaki drugi predlog o kojem se budu saglasile obe strane. On je negirao da u okviru pregovaračke trojke o tom pitanju postoji neslaganje.
Dolasku posredničke trojke u Beograd i Prištinu prethodio je sastanak s Kontakt grupom pre dva dana u Londonu. Pozivajući se na diplomatske izvore iz Forin ofisa, BBC javlja da je Harčenko na londonskom susretu ponovio stav Rusije da nema oročavanja pregovora, dok su na suprotnom stanovištu ostali predstavnici SAD i EU. Posle londonskog sastanka, Išinger je priznao da „u ovom trenutku saglasnost oko plana Martija Ahtisarija nije moguća“ i da „rokovi nisu dosegnuti“, ali je juče u Beogradu ponovo pomenuo decembar koji pojedine zapadne države i Priština smatraju poslednjim rokom za završetak pregovaračkog procesa.
Britanski izvori tvrde da je posrednička trojka od Kontakt grupe dobila mandat da sama odluči kako će voditi razgovore, a da je stav Velike Britanije da je „šatl diplomatija“ počela juče posetom pregovaračke trojke Beogradu. Pre puta Išinger je izjavio da među članicama Kontakt grupe postoje razlike u viđenju budućnosti KIM. On je napomenuo da postoji saglasnost da bi misija trojke trebalo da otvori mogućnost za postizanje dogovora Beograda i Prištine i da se „očekuju nove ideje Beograda“.
Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore prištinski dnevnik Koha ditore piše da je na sastanku u Londonu postignuta saglasnost da se u početnoj fazi novih pregovora ne menjaju dosadašnji principi Kontakt grupe o Kosovu, ali da se mogu promeniti ukoliko za to bude postojala spremnost Prištine i Beograda.
– Uspeh rešenja kosovskog problema zavisi od spremnosti na nove pristupe, bez pozivanja na plan Martija Ahtisarija – izjavio je juče Mihail Margelov, predsednik Međunarodnog komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta Saveta federacije.
On je u intervjuu Itar-tasu naglasio da bi posrednici trebalo da osiguraju „dijalog između srpske i albanske strane i doprinesu nalaženju kompromisa“, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari