Agencija za borbu protiv korupcije je nezavisni državni organ na koji ne mogu da utiču političke promene.

Jedino za šta treba da se pripremimo jeste situacija da ćemo u tom slučaju imati dolazak novih, odnosno odlazak starih funkcionera i praćenje njihovih obaveza u pogledu prijavljivanja imovine zbog stupanja na funkciju, odnosno prestanka funkcije i svih drugih obaveza kojima funkcioneri podležu po Zakonu o Agenciji, kaže za Danas Tatjana Babić, direktorka Agencije, odgovarajući na pitanje koliko i da li na rad tog nezavisnog državnog organa utiče rekonstrukcija Vlade.

Na koji način će Agencija učestvovati u predstojećim pregovorima s EU?

– Podsetiću da je jedan od uslova EU bilo i samo osnivanje antikoruptivne institucije kao što je Agencija i omogućavanje njenog neometanog rada. Agencija je već kontaktirana od strane Kancelarije za saradnju sa EU i dogovoren je modus izveštavanja o rezultatima rada Agencije, izazovima sa kojima se suočavamo i svemu ostalom što je važno za zatvaranje poglavlja 23 i 24.

Da li ste s nekim i s kim razgovarali o učešću predstavnika Agencije u pregovaračkim grupama?

– Kada bude imenovan glavni pregovarač, biće oformljen i pregovarački tim. Ali, ako sve institucije ne budu učestvovale – posredno ili neposredno, izostaće kvalitet. To nam svakako ne ide u prilog.

Nedavno je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim određene odredbe Zakona o Agenciji. Kako će to uticati na rad?

– Odluka Ustavnog suda kojom je utvrđeno da pojedine odredbe Zakona o Agenciji nisu u saglasnosti sa Ustavom nema nikakve praktične posledice po rad Agencije. Radi se o odredbama kojima je direktoru Agencije dato ovlašćenje da opštim aktom za pojedine kategorije funkcionera utvrdi kada neće postojati sukob interesa pri vršenju druge javne funkcije, odnosno pri obavljanju nekog drugog posla ili delatnosti. Upravo zbog činjenice da se radi o materiji koja nikako ne može biti predmet podzakonske regulative, takav opšti akt nikada nije ni donet i direktor Agencije postupa isključivo na osnovu zakona.

Rekli ste da ohrabruje to što su počele da pristižu i prve osuđujuće presude po zahtevima Agencije. Koliko je to presuda? Iz kog perioda datiraju ti zahtevi?

– Tokom ove godine Agencija je dobila obaveštenje od nadležnih sudova da su iz oblasti Sektora za operativne poslove donete četiri osuđujuće presude i to dve zbog neobaveštavanja Agencije o učešću u postupku javnih nabavki, jedna zbog kašnjenja prilikom dostavljanja vanrednog izveštaja o imovini i prihodima i jedna zbog toga što funkcioner nije preneo upravljačka prava u pravnom licu po stupanju na funkciju. Iz oblasti sukoba interesa ove godine imamo šest prekršajnih presuda. Agencija je ove predloge za pokretanje prekršajnog postupka podnela tokom prošle godine, a do kraja ove i tokom sledeće godine očekujemo presude i po prijavama podnetim ove godine.

U ovoj godini podneto je i pet krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da funkcioner nije prijavio imovinu ili je dao lažne podatke o imovini. O kojim funkcionerima je reč?

– Informacija o podnetim krivičnim prijavama takođe je objavljena na našem sajtu. Odeljenju za borbu protiv korupcije Republičkog javnog tužilaštva podnete su krivične prijave protiv Živojina Vuletića, člana Upravnog odbora JP „Elektroprivreda Srbije“ (7. marta), Žike Stojanovića, direktora Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu (26. marta) i Jelene Trivan, narodne poslanice (22. maja), kao i protiv dva bivša narodna poslanika Momčila Duvnjaka i Radoslava Mojsilovića.

Nedavno je usvojena Strategija za borbu protiv korupcije i Akcioni plan. Koliko su realno ostvarivi ciljevi i od čega to zavisi?

– Nova strategija predviđa ispunjenje ciljeva koji su od značaja za borbu protiv korupcije. Za neispunjavanje obaveza iz strateških dokumenata uspostavljen je osnov za neku vrstu sistema odgovornosti i to je značajan pomak. Predviđeno je, naime, da će Skupština na posebnoj sednici raspravljati o izveštaju Agencije o sprovođenju Strategije. Sprovodiće javnu raspravu o preispitivanju rada odgovornih lica obveznika Akcionog plana, a Vlada će imati obavezu da podnosi izveštaj Skupštini o sprovođenju skupštinskih zaključaka donetih povodom razmatranja izveštaja Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari