Izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije prema kojima će odbornici, vojvođanski i republički poslanici moći da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata naišle su na burne reakcije u tom telu i u Transparentnosti Srbija.

U Agenciji pozivaju predsednika Borisa Tadića da ne potpiše izmene zakona i optužuju vlast za neiskrenost kada je reč o borbi protiv korupcije. Zorana Marković, direktorka Agencije navodi da se novim zakonom „ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti“.

– Ako predsednik Srbije potpiše izmenjeni Zakon, onda ćemo Ustavnom sudu uputiti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovakvog zakona, rekla je Markovićeva.

Ona je istakla da će Agencija raditi i po izmenjenom Zakonu, ali da se nada da će onda Ustavni sud brzo odgovoriti na žalbu da su takve izmene zakona neustavne i nezakonite i dodala da će se Agencija obratiti i međunarodnim organizacijama, poput EU, OEBS i Odeljenja UN za borbu protiv kriminala i korupcije.

I predsednik Odbora Agencije Čedomir Čupić poziva Tadića da ne potpiše ove izmene. On je izjavio da je vlast u Srbiji usvajanjem izmena ovog zakona o pokazala da nije iskrena u borbi protiv korupcije. On je ocenio da je vlast u Srbiji spremna za borbu protiv korupcije „tako što će doneti zakone koji ne važe za njih“. Čupić je ukazao i da je izmenama tog zakona vlast uvela princip selektivnosti u primeni zakona, što, kako je naveo, dovodi u pitanje jedan od uslova za demokratsku vladavinu, a to je ravnopravnost građana pred zakonom.

– To pokazuje da lični i partijski interesi preovlađuju nad opštim interesom, kao i kalkulacije koje iz toga proizilaze – naglasio je Čupić i naveo da vladajuća koalicija nije bila iskrena kada je borbu protiv korupcije proklamovala kao jedan od prioriteta.

– Posle ovoga amandmana mogu da zaključim da je borba protiv korupcije nešto što je trebalo simulirati i pokazati svetu i unutrašnjem političkom životu da smo za borbu protiv korupcije, a kada dođe primena zakona onda ćemo sve učiniti da onemogućimo primenu zakona – rekao je Čupić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari